Nový stavebný zákon mal byť zaradený na rokovanie vlády v októbri 2021, no doteraz sa o ňom nerokovalo. Zdá sa však, že predkladateľ by ho chcel v januári 2022 schvaľovať na vláde a následne posunúť do parlamentu. Téma sa tak zrejme opäť dostane do pozornosti aspoň odbornej verejnosti.

Združenie ABF Slovakia organizuje každoročne súťaž Stavba roka s cieľom propagácie a podpory realizácie kvalitných stavebných diel na Slovensku. Slávnostné odovzdávanie cien celoštátnej súťaže Stavba roka sa v ostatných rokoch už tradične koná na Gala večeri venovanom súbežne otvoreniu veľtrhov CONECO a RACIOENERGIA v priestoroch Incheba Expo Areny v Bratislave.

Tak a je to tu. To, čo sme tušili pred voľbami, je dnes jasné. Kollár chce rezorty, kde je najviac peňazí. Dopravu, to preto rozprávky o nájomných bytoch, obranu a podpredsedu vlády pre investície.

Šestnásť finalistov, osem špeciálnych ocenení, ale len jedno to hlavné. Ktorá z prihlásených stavieb si odnesie titul Stavba roka 2019 sa dozvieme už 25. 3. 2020 na slávnostnom večere v Incheba EXPO ARENE v Bratislave. Minulý rok zvíťazila rekonštrukcia Mierového námestia v Trenčíne, kto sa stane víťazom jubilejného 25. ročníka?

Byty sú silnou témou, ktorá zaujíma každého z nás. Aké sú teda najnovšie správy z trhu? Nie príliš lichotivé, najmä pre kupujúcich. Ceny bytov na Slovensku, ktorých počet je výrazne poddimenzovaný, dosahujú historické rekordy. Navyše, v situácii, keď slovenské hospodárstvo naďalej spomaľuje svoju dynamiku, hoci o recesii sa zatiaľ nehovorí. Čo to znamená pre perspektívu výstavby bytov na Slovensku? Okrem iného aj to, že ich cena bude aj naďalej rásť.

Stavebníctvo dnes prechádza asi najväčšou transformáciou od doby nástupu počítačov. Denne využívame rôzne „smart“ nástroje a krok za krokom sa blížime k digitalizácii stavebného sektora. Firmy majú záujem zamestnať absolventov, ktorí nielen javia záujem o BIM, ale dokážu využívať vhodné softvérové nástroje a tým umožnia zefektívniť rôzne procesy. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo vznikol BIM CHALLENGE.

Dávať spoločné peniaze na výskum, ktorý nie je výskumom, nazvať kúpu betonárok, ohýbačiek a strihačiek, teda bežnej technológie stavebných firiem, za inováciu a zaradiť ho do programu ministerstva školstva, ktorý má slúžiť skutočnému výskumu a inováciám, je silná káva.

Časopis ASB v spolupráci s týždenníkom TREND zorganizovali 28. mája 2015 v poradí už 9. ročník slávnostného odovzdávania ocenení spoločnostiam a jednotlivcom pôsobiacim v oblasti stavebníctva, architektúry a developingu.

Časopis ASB v spolupráci s týždenníkom TREND zorganizovali 28.  mája 2015 v poradí už 9. ročník slávnostného odovzdávania ocenení spoločnostiam a jednotlivcom pôsobiacim v oblasti stavebníctva, architektúry a developingu.

Pätica nominovaných v každej z troch kategórií je už známa. Vzišla z tajného hlasovania Nominačnej komisie. Hlasovaniu predchádzalo stretnutie členov Nominačnej komisie, na ktorom sa zúčastnili vyzvaní zástupcovia Redakčnej rady časopisu ASB a ďalšie oslovené osobnosti slovenského stavebníctva, čo prijali pozvanie organizátora súťaže v rámci 9. ročníka ASB GALA.

Nájomné byty – všetci o nich hovoria ako o perspektívnej oblasti slovenského stavebníctva a realitného biznisu, ale táto budúcnosť sa akosi stále nevie rozhýbať. Prečo?

Odkaz štrajkujúcim učiteľom Milí učitelia, na vašu mzdu sa významnou mierou skladáme my pracovníci sektorov priemyslu, stavebníctva, poľnohospodárstva a služieb. Naše mzdy sú zdaňované viac ako 60 %. Nemáme tri mesiace prázdnin, nemôžeme si dovoliť ten luxus chodiť na ôsmu do práce a o druhej z práce. Často musíme chodiť na zmeny, čeliť prepúšťaniu, hľadať si novú prácu. Napriek tomu mnohí z nás nezarábajú toľko, čo vy. Žiadame vás, aby ste nežiadali zvyšovanie svojich platov na úkor zvyšovania našich daní. Aj takto by mohol znieť odkaz pracujúcich v priemysle a službách našim učiteľom po tom, čo vláda sľúbila zvýšiť platy v školstve nad priemer platov v hospodárstve. Mohol, ale nebude. Zástupcovia zväzových odborov takto neuvažujú.