image 79518 25 v1

Nemocnica v Starom Meste

Nemocničný areál na Mickiewiczovej ulici v Bratislave s kapacitou 313 lôžok je súčasťou Univerzitnej nemocnice Bratislava. Prvá z budov sa začala stavať podľa projektu Ignáca Feiglera mladšieho zo známej staviteľskej dynastie v roku 1857, dokončená bola v roku 1864. Posledná z nemocničných budov bola postavená v roku 1936.

Hoci bola nemocnica v tých časoch veľmi moderná, od svojho založenia neprešla žiadnymi významnými ani rozsiahlymi rekonštrukciami. Pre akútny havarijný stav bola naposledy na jednej z budov v roku 2014 vymenená strecha. Univerzitná nemocnica Bratislava má veľké finančné problémy, modernizácia či rekonštrukcia morálne a technicky zastaraných budov neprichádza do úvahy a každá návšteva v nemocničnom areáli je ako výlet do minulosti.

Osud historických budov a ich možné využitie na poskytovanie zdravotníckych služieb zrejme spečatia plány na výstavbu úplne novej univerzitnej nemocnice. Pozemky v centre mesta sú však také lukratívne, že sa dá v budúcnosti očakávať zaujímavá investorská bitka.

Text: Mária Nováková, Miesto: Bratislava

Foto: Dano Veselský