asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Udržateľný minimalistický dom z Amsterdamu

13.11.2017

Pôsobivý domček so sedlovou strechou a strešným vikierom upúta na prvý pohľad fasádou z tmavého dreva a nepravidelným rozložením okien s rôznymi rozmermi. Nepravidelný je tiež presah strechy – na jednej strane je dlhší, vytvára príjemné tienenie a chráni interiér pred priamym slnkom. Autormi sú architekti z holandského ateliéru Chris Collaris Architects.

Namiesto starého

Nový úsporný a udržateľný dom s dreveným obkladom vznikol na severe Amsterdamu na mieste, kde stál starý rozpadnutý tehlový dom. Pôvodný dom bol masívny a objemný. Oproti nemu pôsobí ten nový jemnejšie a subtílnejšie. No napriek tomu, že sa rozkladá na ploche 60 m2, poskytuje pocit, že sa nachádzate v podstatne väčšom priestore, a to vďaka vnútornému objemu a zaujímavému členeniu interiéru.

Minimalizmus a technológia pasívnych budov

Strešná línia je vymedzená platnými miestnymi regulatívmi. Dlhší presah strechy nielen tieni, ale aj chráni pred nepriazňou počasia a umožňuje majiteľom vytvoriť si na tomto mieste kryté posedenie. Konštrukcia budovy je založená na technológii pasívnych budov.

Fasáda a strešné časti sú ukončené čiernym dreveným obkladom z voskového konzervovaného borovicového dreva. Všetky exteriérové detaily sú poňaté minimalisticky. Aj odkvapy sú riešené nenápadne – ako zabudované. V strešnom plášti sú umiestnené solárne panely.

Systém, akým sa stavajú veľké továrne

„Fasáda a strecha sú postavené zo sendvičových panelov s vysokou hustotou izolácie. Stavebný systém s oceľovou kostrou a sendvičovými panelmi je veľmi neobvyklý v súkromnom obytnom dome. Častejšie sa využíva pri veľkých továrňach s menej presnými detailmi budovy. V tomto dome sa nám podarilo stavebný systém zmeniť a prispôsobiť takým špecifickým spôsobom, že odkaz na jeho charakteristiky používané vo veľkých továrňach úplne zmizol,“ opisujú architekti jedinečnosť stavebného postupu. 

Aká je dispozícia?

Centrálne umiestnené jadro s tehlami, úložnými priestormi a schodiskom rozčleňuje obytné priestory na obývačku, kuchyňu a jedáleň.

Veľmi pôsobivé je „kvetinové okno“ – veľké okno orientované do záhrady, kde môžu domáci pestovať kvety, ale aj sa pohodlne posadiť a relaxovať.

Na druhom nadzemnom podlaží sa nachádzajú dve spálne a hygienické zázemie, pričom strop nad kuchynskou linkou je otvorený. Zo spálne rodičov je možné vyjsť do maličkého podkrovia. 

Posolstvo starého domu

Starý rozpadnutý murovaný dom, ktorý na tomto pozemku stál pôvodne, však úplne nezmizol. V záhrade sú použité jeho strešné šindle a drevené podlahy. Murovaná stena starého domu bola ponechaná a použitá ako pamätník v interiéri nového domu.

House MM v kocke

Architektonický ateliér: Chris Collaris Architects
Lokalita: Amsterdam, Holandsko
Plocha: 60 m2
Rok realizácie: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Tim van de Velde

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP