asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Ruskí architekti postavili v Rige dom prepojený s lesom

25.03.2018

Rodinný dom, ktorý sa skladá z dvoch častí, už na prvý pohľad pôsobí príjemne. Pripomína niekdajšie hospodárske stavby, avšak v realite má od nich poriadne ďaleko. Stačí nazrieť do interiéru a ocitnete sa v úplne inom svete. Maximálne jednoduchom, modernom, a pritom útulnom.

Pár kilometrov od Rigy

Neveľký dom sa nachádza na v malebnom prírodnom prostredí Lotyšska, a to len 30 kilometrov od hlavného mesta Riga. Pozemok hraničí s lesom. Celá stavba sa skladá z dvoch častí – samotného domu a garáže, ktoré sú voči sebe postavené v nezvyčajnom sklone.

Tento sklon však nebol špeciálnym výmyslom architektov. Obe budovy sú postavené na základoch niekdajších stavieb, ktoré boli presne takto uložené. Tým sa im podarilo pretaviť do súčasnosti aj kus histórie.

Dva samostatné celky

Samotná budova domu je rozdelená na dve časti – na hlavnú a hosťovskú. Medzi oboma samostatnými časťami je krytý priechod, ktorý vizuálne spája nádvorie s lesom. Medzi budovami domu a garáže je exteriérová terasa.

Gro interiéru = súvislosť medzi domom a lesom

Interiér je riešený veľmi trendovo, minimalisticky, ale zároveň útulne. Architekti použili výlučne ekologické materiály, zdôrazňujúc spojenie medzi lesom a interiérom domu. Podlahy sú z jedle, steny sú obložené brezovou preglejkou, nábytok je z väčšej časti vstavaný.

Hlavným obytným priestorom je kuchyňa s jedálňou a obývaciu izbou v jednom otvorenom celku. V tejto časti je strop vysoký až päť metrov. V tmavom preglejkovom boxe sa nachádzajú technické miestnosti – práčovňa, kotolňa, kúpeľňa pre hostí a vstupná hala.

Ďalej sa v hlavnej časti domu nachádza hlavná spálňa majiteľov s hygienickým zázemím a detská izba. Spálňa pre hostí v hosťovskej časti má vlastnú priestrannú kúpeľňu s malou saunou a sprchou.

Kontrast svetlého s tmavým

Veľmi pôsobivým momentom je kombinácia tmavého dreva so svetlým, ktorá je markantná najmä na užších stenách domu.

Svetlé drevo, ale tiež kontrast svetlého s tmavým prenikajú cez zastrešený priechod v hlavnej budove do interiéru.

Ako praktický detail sa rozhodne oplatí spomenúť exteriérovú sprchu, ktorá sa nachádza na terase zo strany hlavnej spálne, a tiež mnohé zaujímavé drobnosti v interiéri. Všimnite si napríklad úchytky na kuchynskej linke. 

Vonkajšia úprava domu a terasy je riešená použitím lotyšskej obilnej dosky impregnovanej hydrofóbnou zlúčeninou.

Strecha a fasády sú ukončené antracitovými panelmi. Zo strany hosťovskej časti strecha vytvára malé zastrešenie – miniterasu vhodnú na uloženie palivového dreva.

O štúdiu

Štúdio INT2architecture, ktoré sídli v ruskom Petrohrade, tvorí mladý aktívny tím architektov, dizajnérov, umelcov a fotografov, čo sa odzrkadľuje aj na ich dynamickej a originálnej práci. Založili ho Alexander Malinin a Anastasia Sheveleva. Okrem interiérového dizajnu sa venujú aj krajinárstvu, priemyselnému dizajnu a urbanizmu.

DOM ILL v skratke

Architektonický ateliér: INT2architecture
Lokalita: Carnikava, Lotyšsko
Rok realizácie: 2017
Celková plocha: 125 m2

 

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: INT2architecture

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP