asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Rekonštrukcia bytu vo vile z roku 1932

24.09.2018

Spôsob života ľudí v minulom storočí sa výrazne odlišoval od nášho moderného. Byt v nájomnej vile na Kuzmányho ulici v Bratislave z roku 1932 si tiež vyžadoval úpravy. Išlo predovšetkým o funkčnú zmenu, s dispozíciou sa architekti vyrovnali bez väčších problémov.

Weinwurm – Vécsei

Nájomná vila, v ktorej sa byt nachádza, bola pôvodne navrhnutá dvojicou architektov Weinwurm –Vécsei. Dal si ju postaviť podnikateľ Hugo Stein, ktorý spolu s bratom vlastnil pivovar, sladovňu a octáreň.

Tandem architektov Weinwurm – Vécsei je známy najmä navrhovaním sociálnych bytov pre slabšie vrstvy obyvateľstva (Unitas na Šancovej, Nová doba na Vajnorskej ulici v Bratislave). Vilu na Kuzmányho ulici v hlavnom meste verejnosť v kontexte ich vilovej tvorby veľmi nepozná, známejšie sú vily T a L.

Čo najmenej deštrukcie

Byt vo vile z tridsiatych rokov kúpil mladý manželský pár, ktorý plánuje rodinku. Architekt Peter Jurkovič, ktorý má za sebou už niekoľko zaujímavých premien historických priestorov, sa spolu s Kristínou Tomanovou v projekte snažili zachovať génia loci tohto zaujímavého priestoru, no zároveň ho prispôsobiť denným potrebám súčasného človeka.

Tento byt je jedným z piatich bytov vo vile. „Dom by si zaslúžil aj celkovú opateru, a tak uvidíme, čo sa nám s pôvodnými obyvateľmi podarí opraviť. Budem sa snažiť o čo najmenej deštruktívny zásah do jestvujúcej atmosféry,“ charakterizoval situáciu architekt Peter Jurkovič.

Ako je riešená dispozícia?

Tri spoločensky dôležité izby sú radené za sebou – na kuchyňu nadväzuje jedáleň a na jedáleň obývacia izba. Tieto priestory sú prepojené rozmernými štvorkrídlovými dverami.

Práve tieto dvere dávajú charakter celému bytu, keď ich otvoríte, viete spojiť tri alebo ľubovoľné dve miestnosti do jedného celku. Navyše ich môžete otvoriť len čiastočne, čím vytvoríte mierne prepojenie s druhou izbou.

Spálňa má dva vchody

Potreby domácich spĺňa, samozrejme, aj spálňa. Hneď vedľa sa nachádzajú kúpeľňa, priestranný šatník, ale aj spoločenské miestnosti. „Spálňa sa napája na dennú zónu z kuchyne alebo cez priechodný šatník a kúpeľňu priamo zo zádveria.

Naprieč bytom sa tiahne šatníková stena, ktorá poskytuje dostatok úložného priestoru pre celú rodinu,“ vysvetľuje pozitíva riešenia Peter Jurkovič.

KZM – rekonštrukcia bytu v skratke

Architektonický ateliér: JRKVC
Architekti: Peter Jurkovič, Kristína Tomanová
Lokalita: Bratislava
Rok realizácie: 2016
Úžitková plocha: 110 m2

 

Sabína Zavarská
Foto: Nora & Jakub Čaprnka

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP