asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Rekonštrukciou premenili starší dom na ekologický v nízkoenergetickom štandarde

30.05.2017

Verili by ste, že tento dom nie je novostavbou, ale rekonštrukciou staršieho domu zo 60. rokov?

Cieľom architektov bolo nájsť odpoveď na otázku, ako z budovy zo 60. rokov vytvoriť komfortný dom optimálny na moderné bývanie, a pritom využiť čo najviac z pôvodnej budovy. Výsledkom je dom v nízkoenergetickom štandarde s izoláciou zo slamy a riadeným vetraním, stojaci v rakúskej dedine Egg.

Ekologická obnova na prvom mieste

Architekti zo štúdia Georg Bechter Architektur + Design kládli veľký dôraz na ekologickú obnovu tohto staršieho domu. Použili drevo z miestnych zdrojov a celý dom bol opatrený izoláciou zo slamy. Ako už z uvedeného vyplýva, osobitá pozornosť bola venovaná tepelným úpravám, aby bolo zabránené úniku tepla a dosiahnutá väčšia úspora tepla.

Steny hrubšie ako 80 cm

Previsnuté strešné hrany boli zrezané, rovnako boli zarovnané výstupky a vhĺbenia, čím dom dostal kompaktný vzhľad a podstatne modernejšiu podobu. Nejde však len o módnosť, práve vďaka týmto úpravám – vytvoreniu kompaktného plášťa domu – sa podarilo dosiahnuť nízkoenergetický štandard. Pôvodné steny domu majú hrúbku 36,5 cm a k tomu ešte pribudla 45 cm ekologická izolácia.

Vhĺbené okná

Hrúbka izolácie dala nový vzhľad aj oknám, ktoré pôsobia ako vhĺbené do domu. Tento moment má viac významov – pomáha zachytiť čo najviac využiteľného prirodzeného svetla do interiéru, ale zároveň tlmí priame ostré svetlo, ktoré by mohlo byť v letných mesiacoch nepríjemné. Neposledným faktom je, že dom vďaka takto riešeným oknám pôsobí omnoho zaujímavejšie.

Harmonizujúce drevo

Výrazných úprav v zmysle ekologickosti sa dočkal aj interiér, a to nemyslíme len na kvalitné riadené vetranie, ktoré tu pribudlo.

Drevom obložené steny, drevené schody, nábytok, priestory okien riešené ako príjemný priestor na relax, kde si môžete čítať knihu alebo si aj ľahnúť a pozerať sa na krásny výhľad, zosilňujú atmosféru domova a pohodlia.

Presvetlenie prízemia dosiahli zvýšením stropu

Dispozícia domu bola radikálne zmenená. Prízemie je riešené ako otvorený spoločenský priestor s kuchyňou a jedálenským kútom s možnosťou vyjsť na terasu, respektíve otvorením dverí spojiť interiér s exteriérom. Vďaka zvýšeniu stropu obývacej izby o 80 cm architekti dosiahli svetlé a vzdušné priestory. Na poschodí sa nachádzajú tri izby.

Dom Simma v kocke

Architektonické štúdio: Georg Bechter Architektur + Design, http://bechter.eu
Rok realizácie: 2011
Lokalita: Egg, Rakúsko
Vyhotovenie: drevo

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Georg Bechter Architektur + Design

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP