asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Vzdelávací komplex UTB od architektov AI-DESIGN

11.06.2018

Pôvodom česká architektka svetového mena, profesorka Eva Jiřičná, opäť zanechala vo svojom rodnom Zlíne originálny rukopis. Spolu s architektmi Petrom Vágnerom a Jurom Bečičkom z ateliéru AI-DESIGN navrhli novostavbu Vzdelávacieho komplexu Univerzity Tomáša Baťu (UTB). Od letného semestra 2018 ho využívajú študenti Fakulty humanitných štúdií tejto univerzity.

„Pri návrhu sme boli ako vo zvieracej kazajke. Museli sme dodržať šírku a dĺžku blokov, boli sme limitovaní priestorom aj výškou. Preto vznikli dva bloky kopírujúce okolitú zástavbu, medzi ktorú sme umiestnili vstupnú časť a aulu,“ uviedla v rozhovore pre univerzitný časopis Universalia Eva Jiřičná, ktorá spolu s AI-DESIGN navrhla už skôr neďaleké Kongresové centrum Zlín a Univerzitné centrum Zlín. „Snažili sme sa univerzitnú budovu prispôsobiť tak, aby čo najlepšie vyhovovala študentom a zamestnancom. S univerzitou ešte dolaďujeme posledné detaily, na steny vyberáme panely, ktoré by študenti a pedagógovia mohli používať. Ide nám o to, aby interiéry fungovali po estetickej aj po praktickej stránke,“ dopĺňa Petr Vágner.

  Večerný pohľad na vstup od ulice.

  Večerný pohľad na vstup od ulice.

Pozitívne priestory so svetlom

Novostavba Vzdelávacieho komplexu UTB sa skladá z dvoch identických traktov (krídiel) so šiestimi nadzemnými podlažiami, vzájomne prepojených prízemným vstupným objektom. Na prízemí sa nachádza foyer s recepciou, veľká poslucháreň pre 240 osôb a tri menšie posluchárne pre 98, 70 a 72 osôb. Na zvyšnej ploche prvého nadzemného podlažia sú učebne, pracovne, výstavná galéria, komunikačné a technické miestnosti. Na ďalších nadzemných podlažiach nájdeme 13 seminárnych učební, 4 odborné zdravotnícke učebne, 5 multimediálnych jazykových učební, počítačovú učebňu, kabinety pedagógov, kancelárie a zasadacie miestnosti.

  Vstup s recepciou.

    Vstup s recepciou.

Nechýbajú špecializované učebne na výučbu ošetrovateľstva, ďalej multimediálne učebne na výučbu jazykov a tlmočenie, učebňa na hudobnú výchovu či Študentský klub. „Pri navrhovaní budovy sme od začiatku mali jasný cieľ – vytvoriť pozitívne, veselé a presvetlené prostredie pre mladých, dospievajúcich ľudí,“ vysvetľuje Eva Jiřičná. „Naším zámerom bolo vytvoriť prostredie podporujúce komunitný duch medzi študentmi maximálnym vizuálnym prepojením v interiéri a zároveň vizuál­nym prepojením s mestom. Dôležitá bola pre nás prítomnosť denného svetla, ktoré do interiéru preniká zasklenou fasádou a cez átriá.“

  Veľká poslucháreň sa nachádza na prízemí a má kapacitu 240 osôb.

Veľká poslucháreň sa nachádza na prízemí a má kapacitu 240 osôb.

Malé slnko

Konštrukcia budovy je monolitický železobetón, pričom fasáda je obložená keramickým obkladom. Okná sú zasklené trojsklom s internými žalúziami. „Aby sme minimalizovali tepelné zisky cez okná, sú všade predsadené externé tienidlá,“ približuje Petr Vágner. „Vykurovanie je riešené napojením na mestský rozvod teplovodov a chladenie v budove je možné nastaviť na režim iba prirodzeného vetrania. Osvetlenie je riešené v maximálnej možnej miere nízkoenergetickými zdrojmi. Átriá tiež podporujú prirodzené vetranie v budove prostredníctvom komínového efektu. Na oživenie celého mestského prostredia sme navrhli vajcovité zastrešenie veľkej posluchárne zo žltého reynobondu, ktorý je viditeľný z väčšiny miestností a ktorý pôsobí ako malé slnko.“

  Vajcovité zastrešenie veľkej posluchárne, ktoré pôsobí ako malé slnko.

  Vajcovité zastrešenie veľkej posluchárne, ktoré pôsobí ako malé slnko.

Architektúra rešpektuje urbanizmus

Súbor dvoch dominantných budov je prepojený dvoma podzemnými podlažiami, v ktorých sa nachádzajú garáže pre 87 vozidiel a prevádzky technického zázemia komplexu. Objekt je v centre Zlína dostupný osobnými autami, prostriedkami MHD aj pešo, nachádza sa v bezprostrednej blízkosti ďalších univerzitných budov a Kongresového centra. „Svojou orientáciou a architektonickým riešením objekt rešpektuje urbanistický systém v danej lokalite a plynule nadväzuje na okolitú zástavbu,“ dodáva Petr Vágner. „Vzdelávací komplex je už treťou budovou, ktorú štúdio AI-DESIGN navrhlo pre mesto Zlín a Univerzitu Tomáša Baťu. Veríme, že Vzdelávací komplex UTB sa stane ďalšou výraznou novodobou stavbou v Zlíne.

  Rez.

  Rez.

Prvá dáma hi-tech

V rámci slávnostného otvorenia nového komplexu UTB v decembri 2017 bola na prízemí budovy sprístupnená výstava fotografií s názvom Schodiská Evy Jiřičnej, ktorú pripravila univerzita v spolupráci so štúdiom AI - DESIGN. Výstava predstavila realizácie schodísk z budov a interiérov z celého sveta, ktorými sa prof. Jiřičná preslávila a vďaka ktorým býva nazývaná prvou dámou hi-tech architektúry. Eva Jiřičná (1939) viac než 45 rokov žije a pracuje v Londýne, kde v roku 1984 založila ateliér – Eva Jiricna Architects Limited.

Vyslúžila si ocenenie za osobný prístup v oblasti architektúry a dizajnu – bol jej udelený titul kráľovský priemyselný dizajnér, Rád britského impéria za dizajn, bola zvolená za členku Kráľovskej akadémie umenia a uvedená do Americkej siene slávy. V roku 1999 spoločne s Petrom Vágnerom (1970) založila ateliér AI – DESIGN v Prahe. Medzi najznámejšie realizácie patrí Oranžéria na Pražskom hrade (1999), Hotel Josef v Prahe (2002), rekonštrukcia bývalého Kostola svätej Anny v Prahe (2004), Univerzitné centrum Zlín (2008) a Kongresové centrum Zlín (2011).

VZDELÁVACÍ KOMPLEX UNIVERZITY TOMÁŠA BAŤU

Miesto: Univerzita Tomáša Baťu, Štefánikova ul., Zlín
Investor: Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne
Návrh a realizácia: štúdio AI-DESIGN
Autori: Eva Jiřičná, Petr Vágner a Jura Bečička, AI-DESIGN
Realizácia: DI Josef Gebeshuber, 11/2015 – 11/2017
Investičné náklady stavby: 428 mil. Kč bez DPH (asi 16,9 mil. eur)
Interiér: 32 mil. Kč bez DPH (asi 1,26 mil. eur)
Zastavaná plocha: 2 861 m2
Úžitková plocha: 13 088 m2
Obstavaný priestor: 59 240 m3

 

PODKLADY, FOTO: AI-DESIGN, ARCHÍV UTB
REDAKČNÁ ÚPRAVA: ĽUDOVÍT PETRÁNSKY

Článok bol uverejnený v časopise ASB 4/2018.

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP