asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Firemná škôlka

03.09.2018

„Kravaťáci“ firmy Ericsson sa už môžu naplno venovať svojim pracovným povinnostiam. Nová kancelárska budova otvoreným a presvetleným pôdorysom vyzýva pracovníkov, aby boli aktívni a spolupracovali, a zároveň im umožňuje ponechať svoje ratolesti vo firemnom dennom centre.

Kanadský ateliér Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes získal za svoj návrh kancelárií pre firmu Ericsson v Montreale ocenenie v súťaži Best of Canada Design Competition. Kancelárie sú súčasťou nového areálu miestnej univerzity a sú určené na výskum a inováciu s cieľom poskytnúť študentom a zamestnancom stimulujúce pracovné prostredie.

  Sídlo spoločnosti Ericsson.

  Sídlo spoločnosti Ericsson.

Sústredné kruhy

Nový komplex vytvára skupina budov, ktorých primárne objemy – dve kancelárske budovy s piatimi a tromi podlažiami – prepájajú veľkoryso poňaté spoločné priestory. Dve kancelárske veže majú rovnakú sústrednú konfiguráciu: organické, živé jadro, ktoré sa mieša do viac štruktúrovaných tichých priestorov bližšie k vonkajším stenám. Dispozície sú navrhnuté tak, aby zamestnanci mali otvorené a zároveň univerzálne pracovné prostredie vyzývajúce na vzájomnú spoluprácu.

  Organické jadro budovy.

  Organické jadro budovy.

Presvetlené átrium

V srdci centrálnej zóny leží átrium s monumentálnym schodiskom, vďaka ktorému dosiahne prirodzené svetlo až na prízemie. Tento dopravný uzol a neformálne miesto stretávania zvýrazňujú sústredné kruhy zábradlia jednotlivých poschodí. Priestor obklopujú miesta na odpočinok a veľké zasadacie miestnosti. V druhej pracovnej zóne sú menšie zasadacie miestnosti. Posledná (najtichšia) zóna je umiestnená po obvode budovy. Architekti navrhli do týchto miest pracovné stanice, v ktorých každý zamestnanec môže pracovať počas denného svetla. V areáli sú aj školiace miestnosti, knižnica, posilňovňa a už spomenuté denné centrum.

  Monumentálne schodisko.

  Monumentálne schodisko.

„Odložisko“ ratolestí

Zamestnanci spoločnosti majú možnosť využívať opatrovateľské služby pre deti už od založenia firmy. Preto bolo pre klienta dôležité v tomto štandarde pokračovať a v novom kampuse poskytol tieto služby s väčšou kapacitou a v najvyššom aktuálne možnom štandarde. Firemnú „škôlku“ môže navštevovať až 80 detí. Nachádza sa na prízemí v pokojnejšej časti budovy. Denné centrum je riešené v štýle „Home Away From Home“, čiže „domov mimo domova“. Od chvíle, keď deti do centra vstúpia, sú sprevádzané veľkými svetelnými guľami v pastelových farbách, ktoré pripomínajú farebné slnko.

  Pastelové slnká.

  Pastelové slnká.

Centrálny priestor – „odkladisko“ ratolestí v tvare malého domčeka – evokuje deťom známe a dôverné miesto. Je to akýsi upokojujúci orientačný bod, ktorý je postavený v ich výškovej úrovni. Malý dom má štvorcové okná, ktorými deti vidia do susedných tried. Množstvo učební pozdĺž vonkajšej steny poskytuje maximum prirodzeného svetla, ako aj pôsobivý výhľad na okolitú zeleň. Priestory, objemy, nábytok, materiály a farby sa spájajú, aby podnietili detskú predstavivosť a pomohli deťom komunikovať, učiť sa a rozvíjať.

  Miestnosť pre deti v oranžových farbách.

  Miestnosť pre deti v oranžových farbách.

SÍDLO SPOLOČNOSTI ERICSSON

Miesto: Montreal, Kanada
Architekt: Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes
Klient: Ericsson Canada
Realizácia: 2017

  Interiér kancelárií.

  Interiér kancelárií.

 

TEXT: LUCIE HLAVSOVÁ
FOTO: STÉPHANE BRÜGGER, V2COM

Článok bol uverejnený v časopise ASB 5/2018.

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP