Rekonštrukcia stodoly v severskom štýle

image 78451 25 v2

V kopcovitej oblasti Chiltern Hills v grófstve Oxforshire na juhovýchode Anglicka stojí zrekonštruovaná poľnohospodárska usadlosť Park Corner Barn, pod ktorej vzhľad sa podpísalo londýnske štúdio McLaren Excell. Park Corner Barn pochádza z konca 18. storočia, keď bola postavená v tradičnom štýle z tehiel a kameňa. Až takmer do konca 20. storočia bola súčasťou statku, kde slúžila ako stodola na ustajnenie dobytka. Dvanásť rokov po ukončení hospodárskej prevádzky  objekt kúpil nový majiteľ a začal uvažovať o jeho novom využití.

V roku 2009 sa teda začala spolupráca so štúdiom McLaren Excell, ktoré malo objektu vrátiť späť jeho pôvodnú štruktúru. Predchádzajúce zásahy totiž vyzerali ako snaha vtesnať do daného priestoru čo najviac izieb. Všetky ostatné aspekty ako kvalita budovy, použité materiály či voľný priestor išli bokom. Tieto snahy našťastie zmaril obmedzený rozpočet, takže veľké časti priestoru dostali späť svoj vzhľad holej pôvodnej stodoly.

Na tento stav nadviazal koncept štúdia McLaren Excell, ktorý navrhol vytvoriť vzdušné a otvorené priestory riešené so škandinávskou jednoduchosťou tak, aby bol výsledkom pocit pokoja a kontinuity histórie stavby. Požiadavka majiteľa znela, aby stavba vyhovovala aj jeho zberateľskej vášni pre klasickú hudbu a knihy. Nemalo tam chýbať ani srdce domu – centrálny priestor. Nad to malo navrhnuté riešenie zabezpečiť flexibilné ubytovanie, od jednotlivého návštevníka až po objekt plný hostí.

Pre realizáciu zvoleného konceptu bolo potrebné výrazne znížiť počet pôvodných izieb a uvoľniť priestor tak, aby bol vzdušný. To však znamenalo značné zásahy do konštrukcie stodoly. Aby mohli byť nosné steny, nosníky a stropy odstránené, bolo nutné vyrobiť skrytú stužujúcu oceľovú konštrukciu a inštalovať doplnkové nosné drevené prvky. To všetko komplikovala zlá kvalita drevených prvkov v staršej polovici stodoly, ktoré bolo treba opraviť alebo vymeniť.

Výsledkom vykonaných úprav bol vznik dvoch veľkých obytných plôch. Južný koniec stodoly tvorí obývačka s otvoreným priestorom až po strechu, ktorá je ukončená protiľahlými štítmi. Predtým oddelená kuchyňa bola včlenená do obývačky, aby vytvorila hlavné centrum domu. Na severnom konci stodoly boli odstránené štyri izby a vznikol priestor podľa požiadaviek klienta na knižnicu a počúvanie hudby.

Kozub je koncipovaný ako mohutný prvok v priestore. Je vybudovaný z masívnych vápencových blokov omietnutých a vybielených vápnom a smerom nahor sa zužuje do komína, ktorý napodobňuje typické dedinské murované komíny.

Netradičným prvkom v obývačke je pohyblivé schodisko, ktoré slúži ako prístup do vloženého medziposchodia na ubytovanie hostí. Váži jednu tonu a je kompletne vyrobené z čiernej ocele s hrubým štruktúrovaným povrchom, ktorý jeho konštrukcii zabezpečuje potrebnú patinu.

Okrem uvoľnenia priestoru je dôležitým prvkom zachovania atmosféry pôvodnej stavby maximálne využitie niekdajších materiálov. Preto je aj nový štít na južnej strane postavený z masívneho dubu, čo fasáde dodáva potrebný vzhľad pôvodnej poľnohospodárskej usadlosti.

Aj dubové dvere a stolárske práce v celom objekte nadväzujú na pôvodné konštrukcie. Sú ich zmenšenými kópiami, takže vďaka tomu zostal zachovaný veľkorysý vzhľad pôvodných poľnohospodárskych stavieb, a zároveň sú v súlade s merítkom nových konštrukcií.

Stavba Park Corner Barn bola navrhnutá s dôrazom na jednoduchosť a moderné postoje k materiálom a spracovaniu detailov. Autori návrhu sa rozhodli použiť obmedzené palety jednoduchých materiálov, aby bol výsledkom pocit istoty a pokoja v celom objekte: na bielo naolejovaný dub, vápenec a taliansky čadič na podlahách. Tento konzervatívny prístup k výberu materiálov dal vyniknúť pôvodnej štruktúre stodoly, takže sa stala prevládajúcim prvkom interiéru.

Miesto: Chilterns, Oxfordshire
Typ: Obytný
Stage: Vstavaná
Dokončené: 2011
Štúdio: McLaren Excell Londýn
Architekti: Luke McLaren, Robert Excell

Marie Urbancová
Foto: McLaren Excell