asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Rekonštrukcia historického domu so stromom v hlavnej úlohe

18.01.2018

Historická budova v belgickom meste Gent dostala novú podobu. Nevšednú rekonštrukciu navrhli architekti z ateliéru Atelier Vens Vanbelle. Z pôvodného domu nechali len fasádu, celý interiér postavili nanovo. Jeho základom sa stala špirálovitá konštrukcia obtočená okolo starého duba.

Nepoužiteľné vnútro rozhodlo

Pôvodná budova pozostávala z dvoch poschodí a podkrovia. Má tiež nádvorie, ktoré je od ulice oddelené záhradnou stenou. Vnútorná štruktúra domu bola v zlom stave, navyše, izby boli na dnešné potreby veľmi malé, a tak sa architekti rozhodli zachovať len fasádu a v dome vybudovať úplne novú stavbu.

Strom uprostred obytného priestoru

Päťuholníkový pôdorys domu využili veľmi netradične. Doprostred neho postavili kmeň dubového stromu, ktorý zároveň tvorí novú nosnú konštrukciu.

Poschodia sú zavesené špirálovito okolo hlavnej stredovej podpery. Rozčlenenie „miestností“ na jednotlivé podlažia umiestnené špirálovito po celej výške domu umožnilo vytvoriť otvorený vnútorný priestor bez priečok.

Správna atmosféra jedným ťahom

„Strom bol logickým a cenovo prijateľným riešením, okamžite dal novej domácnosti tú správnu atmosféru... Keďže podlažia boli náhodne umiestnené podľa existujúcich okien, vznikli vzrušujúce výhľady a skvelé svetelné podmienky. V jedálni na prvom poschodí sme pridali jedno veľké okno smerom k nádvoriu,“ opisujú architekti svoj nezvyčajný postup. Do vertikálneho priestoru mimo hlavnej točitej špirály miestností boli umiestnené kuchyňa, hygienické zázemie, práčovňa a tiež vchod do samotného domu.

Čím vyššie, tým súkromnejšie

Špirálovito uložené miestnosti majú aj svoju logickú postupnosť. Najnižšie sa nachádza štúdio majiteľa domu, ktorý je umelcom. Čím vyššie stúpate, tým sú priestory viac a viac súkromné. V podkroví sa nachádzajú spálne.

Mnohokrát upravovaná fasáda bola obnovená do pôvodného stavu. Strecha bola nahradená a dnes poskytuje krásny výhľad na park pred domom z malej vyhliadkovej paluby.

Architektonický ateliér: Atelier Vens Vanbelle

Hlavní architekti: Dries Vens, Maarten Vanbelle
Lokalita: Gent, Belgicko
Rozloha: 190 m2
Rok realizácie: 2016

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Atelier Vens Vanbelle, Tim Van de Velde

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP