asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Nenápadný bungalov zapadol do krajiny

13.02.2018

Zdanlivo jednoduchá novostavba vyrástla na mieste chátrajúceho bungalova, ktorý tam stál od roku 1917. The Quest je rezidenčná stavba vo Swanage, pobrežnom meste v juhovýchodnej časti grófstva Dorset v juhozápadnom Anglicku.

Na realizáciu predstáv o svojom novom domove si klienti vybrali architektov zo štúdia Strom. Chceli dom, ktorý by vyhovoval ich nárokom a potrebám po odchode do dôchodku, no bez obvyklých atribútov, prisudzovaných tomuto veku – teda žiadne konformné, nenáročné bývanie so starým nábytkom, ale vzdušnú, svetlú, priestrannú stavbu, ktorá splní požiadavky obyvateľov s veľkým záujmom o dizajn a s láskou k abstraktnému a modernému umeniu.

Foto: Martin Gardner

Priestor a nádherný výhľad

Lokalita je husto zalesnená a svahovitá, orientovaná na juh, s nádherným výhľadom na Durlston Country Park. „Pri návrhu sme využili výhody jednoposchodovej budovy, ktoré navyše zodpovedali a vyhovovali budúcim potrebám dôchodcov a požiadavkám ich zdravotne postihnutých dcér; súčasne umožnili elegantné začlenenie stavby do strmého svahu a jednoduché usporiadanie vnútornej dispozície. Táto podoba domu navyše zmenšuje vizuálny vplyv jeho umiestnenia do okolitej krajiny pri pohľade z údolia.

Foto: Martin Gardner

Svah s mohutnými stromami bol rozhodujúci pri situovaní obydlia na pozemku. Prístup je cez prednú časť objektu orientovanú na južnú stranu, autori preto využili opornú stenu, obloženú miestnym kameňom – tvrdým vápencom, známym aj ako purbecký mramor –, aby definovali rôzne úrovne pozemku, vizuálne zamaskovali príjazdovú cestu a zachovali ničím nerušený výhľad z obytných priestorov cez údolie.

Foto: Martin Gardner

Citlivé prepojenie priestoru aj zladenie materiálov

Dom prečnieva cez opornú stenu, aby sa vyrovnal s úrovňovými zmenami. Súčasne tak vytvára chránenú parkovaciu plochu. Veľká konzola bola vytvorená dvoma betónovými rovinami – podlaha a strecha potom spoločne vytvárajú optický priestorový lúč. Betónová konštrukcia je znútra spevnená doskami na báze dreva, takže betónový rám zostáva zvonka viditeľný.

Foto: Martin Gardner

Dominantou vnútorného usporiadania domu je veľký otvorený priestor s kuchyňou, jedálňou a obývačkou, umiestený v centrálnej časti domu. Zasklené steny ho z oboch strán opticky prepájajú so záhradou, z južnej strany naň nadväzuje krytá terasa, tiahnuca sa po celej dĺžke miestnosti.

Foto: Martin Gardner

Z obidvoch strán k domu priliehajú ďalšie miestnosti. Prepojenie exteriéru a interiéru citlivo zdôrazňuje jednoduchá paleta materiálov – v interiéri použité podlahy z miestneho kameňa, betónové ohnisko a drevené podlahy z konštrukčného materiálu rezonujú s doskami z vodostavebného betónu a neopracovaným smrekovcovým obložením vonku. 

Foto: Martin Gardner

Názor architektov

Dom vyjadruje naše presvedčenie, že jednoduchosť a perfektné zhotovenie stavby sú základom dobrého dizajnu. Počiatočná koncepcia a konštrukčné riešenia sú v objekte okamžite rozpoznateľné a my sme sa usilovali o zachovanie tejto zrozumiteľnosti zámeru bez toho, aby sme k budove pridali niečo zbytočné.

Foto: Martin Gardner

Vždy starostlivo premyslíme návrhy svojich stavieb, zakaždým v úzkej spolupráci s našimi inžiniermi, aby sme vytvorili architektúru založenú na základných princípoch, ako sú štruktúra, detaily, materiály a poriadok.

Foto: Martin Gardner

Technické údaje

The Quest/Strom Architects
Návrh: Strom Architects
Lokalita: Swanage, Spojené kráľovstvo
Architekt: Magnus Strom
Rozloha: 235 m2
Projekt: 2015
Realizácia: Bournemouth Glass, Purbeck Capstone, Glazing Co
Hlavný dodávateľ: Matrod Frampton
Statik: Barton Engineers

 

Foto: Martin Gardner
Text: Daniela Bartošová

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Oceľák
Kto je schopný povedať, že: Nenápadný bungalov zapadol do krajiny. Architekti!!! Nemáte oči???
Odpovedať | 16.02.2018, 09:48

Ďalšie z JAGA GROUP