asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Náročná rekonštrukcia historického domu premenila starú jedáleň na charizmatické bývanie pre veľkú rodinu

07.02.2018

Rekonštrukcie starých domov v historických centrách miest bývajú náročné nielen z hľadiska možností architektov, ktoré sú do istej miery obmedzené vekom a umiestnením stavby. Problémom býva aj pre moderné rodiny nepoužiteľné dispozičné riešenie, ktoré treba vyriešiť prakticky nanovo. Veľmi pôsobivo sa s rekonštrukciou domu v historickom centre mesta Levoča pohral architekt Richard Kráľovič.

Posledný účel: vegetariánska jedáleň

Dom stojaci neďaleko Námestia Majstra Pavla v Levoči slúžil pred viac ako storočím na bývanie, avšak naposledy bol využívaný ako vegetariánska jedáleň. Rekonštrukcia a prestavba mala z domu vytvoriť opäť obytný objekt so všetkým, čo potrebuje veľká moderná rodina na bývanie.

Okrem nevyhnutnej zmeny dispozičného riešenia prišlo na rad tiež nahradenie nevyužitých pôjdových priestorov vstavbou obytného podkrovia s kompletnou výmenou strešnej krovovej konštrukcie a vytvorením západnej terasy i vikiera na severnej strane. Samozrejmosťou bola tiež rekonštrukcia fasády a dôkladná sanácia pivničných múrov pre ich zvýšenú vlhkosť a zatekanie.

S puncom miestnych majstrov

Architekt tvrdí, že celý tvorivý proces bol podporovaný oduševneným klientom, ústretovosťou pamiatkového úradu a taktiež miestnymi majstrami svojho remesla – od stavbyvedúceho cez stolárov až po umeleckých kováčov. Tento moment na finálnej rekonštrukcii výrazne cítiť. Samozrejme, rekonštrukcia sa neobišla ani bez búracích prác, bolo potrebné najskôr dom zbaviť prebytočných nánosov minulosti zvnútra i zvonku.

Hľadanie pôvodných kvalít

„Základným cieľom rekonštrukcie sa stalo nenútené hľadanie skrytých – pôvodných – kvalít domu, súladu s duchom samotného miesta a mesta, ich doplnenie súčasnými požiadavkami na kvalitné a energeticky úsporné bývanie, popritom však nerezignovanie na potrebu implementácie všetkého nového súčasnými architektonickými prostriedkami,“ vysvetľuje Richard Kráľovič.

Zmyslom celej rekonštrukcie bolo vytvorenie pohodlného domova pre veľkú rozrastajúcu sa rodinu s malými deťmi.

Architektonické riešenie prináša do všetkých podlaží veľkorysé priestory, v prízemí čo najviac vzájomne poprepájané s rozvážne navrhnutým nábytkom a potrebným zariadením. Požiadavkou klientov bola vzdušnosť a otvorený priestor na šantenie detí.

Ako je riešená dispozícia?

Na vstupnú halu nadväzuje kuchyňa, oproti sa nachádza nové drevené schodisko vedúce do podkrovia, naľavo je vstup do obývacieho priestoru. Kuchyňa je spojená s jedálňou.

Svetlo do týchto priestorov vnáša svetlík v streche. Príjemná spoločenská zóna na prízemí je podporená vytvorením veľkorysej obývacej miestnosti v západnej časti, využívajúc priamy kontakt so záhradou. Priestory na prízemí sú spojené dlhou chodbou, kde sa nachádza aj hygienické a technické zázemie.

V obytnom podkroví nájdete rodičovskú spálňu, dve detské izby, kúpeľňu a halu so svetlíkom. Zo spálne rodičov sa dá vyjsť na prekrytú terasu orientovanú do záhrady. Zo severnej strany je novinkou vikier, ktorý domácim poskytuje krásny výhľad na dominantu Levoče, strmý kopec s neogotickým kostolom.

Duch minulosti

Bolo by absurdné takýto historický dom ponechať bez artefaktov z jeho minulosti. „To, čo sa dalo použiť, našlo v dome svoje uplatnenie. Kamenné múry a klenbové konštrukcie v suteréne boli vyčistené a vypieskované, kamenný nápis jedného z pôvodných majiteľov našiel svoje nové miesto v intarzii do štukovej steny v kuchyni, časti pôvodných drevených trámov krovovej konštrukcie zasa poslúžili ako „nosiče“ osvetlenia v pivničných klenbových priestoroch či ako súčasť vonkajšej časti kozubového telesa v obývacej miestnosti.

Celkovo sme sa v rámci prestavby snažili o zachovanie charakteristiky pôvodného levočského domu, o súlad s energiou historického centra mesta. Avšak bez zbytočnej okatosti, na druhej strane i bez prílišnej opatrnosti pri vnášaní potrebných zmien,“ vysvetľuje autor projektu. Niet pochýb o tom, že rekonštrukcia vytvorila zo starého vlhkého domu charizmatický a príjemný priestor na bývanie, ktorému génius loci rozhodne nechýba.

Prestavba a rekonštrukcia domu v Levoči v kocke
Autor: Richard Kráľovič, www.rkralovic.com
Spolupráca: Zuzana Kráľovičová
Realizácia: 2015 až 2017
Celková plocha pozemku: 786 m2
Zastavaná plocha: 243 m2
Úžitková plocha prízemia: 177 m2
Úžitková plocha podkrovia: 124 m2
Úžitková plocha suterénu: 55 m2
Úžitková plocha spolu: 356 m2

Sabína Zavarská
Foto: Peter Čintalan, DYNAMEET studio

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP