asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Moderné rozšírenie historického statku sa sčasti skrýva v teréne

20.04.2017

Pôvodom Slovák Pavol Mikolajcak, architekt pôsobiaci v Talianskom meste Bolzano, je okrem iných prác autorom zaujímavého rozšírenia obytného domu na statku Felderhof v Južnom Tirolsku. Prečo nás tento projekt tak zaujal? Okrem toho, že bývanie v bývalých hospodárskych budovách je dnes praktickým trendom, v tomto prípade je rozšírenie obytného priestoru riešené skutočne originálne.

V neviditeľnom kontraste

Kým staršia (historická) časť objektu je riešená aj v interiéri v historickom štýle a je posadená na pozemok, tá moderná sa skrýva v teréne, takže poskytuje absolútne súkromie svojim majiteľom. Tým, že z modernej časti vidno len kúsok, nepôsobí minimalisticky riešená prístavba disharmonicky ani rušivo, práve naopak.  

Ako sa to všetko začalo?

Mladý majiteľ si kúpil hospodársky statok Felderhof z veľkej časti pre jedinečnú prírodu, ktorá ho obklopuje. Zachovaná časť starých hospodárskych budov sa nachádzala v pôvodnom stave a je ukážkou typického statku v tejto lokalite. Kamene, drevo, šindľová strecha reprezentujú materiály používané v časoch vzniku stavby.

Väčšina majiteľov podobných budov ich dnes kompletne prerába na modernú podobu – aspoň zvnútra. V tomto prípade to tak nebolo. Majiteľ tejto stavby si zobral čas na aklimatizáciu a uvažoval v súlade s okolím – rozhodol sa, že starú stavbu ponechá v pôvodnej podobe a že samostatne stojaca stajňa bude i teraz plniť úlohu stajne pre zvieratá.

Padlo tiež rozhodnutie o vzniku tretej štruktúry – moderného bývania s maximálnym súkromím.

Skrytá v podzemí

Vďaka topografii pozemku sa architektovi naskytla možnosť osadiť modernú časť čiastočne do podzemia. Nová budova v tvare tehly bola navrhnutá tak, aby nenápadne nadväzovala na existujúci obytný domček, a je takmer úplne ukrytá v horskej krajine.

Jediné, čo poukazuje na existenciu stavby, sú dva svetlíky ležiace v jednej rovine na lúke. Smerom na juh však budova odhaľuje svoju skutočnú tvár – železobetónový skelet sa otvára a dlhá sklená fasáda vytvára krásny výhľad do údolia.

Napriek všetkému svetlý a priestranný

Interiér je charakteristický otvorenými priestormi, veľkorysou výškou, výraznými zaskleniami. Svojím štýlom je teda v absolútnom kontraste s pôvodnou budovou stojacou kúsok vedľa. Vďaka svetlíkom umiestneným prakticky v streche budovy sú miestnosti zaplavené slnkom a geometria vytvára zaujímavé otvorené prostredie. Bonusom je výhľad na vyrastené smrekovce za stodolou.

Spojenie histórie so súčasnosťou bez rušivého vplyvu

Starú budovu s novou spája schodisko, ktoré predstavuje priesečník medzi históriou a modernosťou. Všetky použité materiály – prírodný kameň, drevo, pohľadový betón, oceľ – zapadajú do okolitej krajiny a posilňujú základnú myšlienku skĺbenia s prírodou.

Dostavba statku Felderhof ukazuje, ako môže byť historická budova rozšírená o modernú, vysokokvalitnú rezidenčnú časť bez toho, aby bol narušený pôvodný charakter chránenej stavby.

Rozšírenie obytného domu na statku Felderhof v kocke

Architekt: Arch. Pavol Mikolajcak
Lokalita: Villandro, Južné Tirolsko (Taliansko)
Realizácia: 2016
Úžitková plocha: cca 200 m²


Text: Sabína Zavarská
Foto: Oskar Dariz

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP