zelena oaza nedaleko kuala lumpuru
Galéria(5)

Zelená oáza neďaleko Kuala Lumpuru

Partneri sekcie:

Putrajaya ako federálne administratívne centrum by sa malo stať mestom v záhrade. Ide o koncepciu ohľaduplnú k životnému prostrediu, ktorá je plne v súlade s trvalo udržateľnou výstavbou. Pôjde o miesto, kde sa dostáva do rov­nováhy pulzujúca ekonomika mesta s vysokým percentom zaľudnenia a nárokmi obyvateľov v sfére služieb a kvality života s ohľadom na životné prostredie. Na vytvorenie záhradného mesta sa využijú možnosti vyspelých technológií.

02holcim big image
04holcim big image
03holcim big image
zelena oaza nedaleko kuala lumpuru 6897 big image
Charakteristika projektu
Obchodné administratívne centrum Putra­jaya je navrhnuté ako 14-poschodová budova neďaleko hlavného mesta Malajzie Kuala Lumpur a pri dôležitej tepne mesta Putrajaya Boulevard.

Je to obchodné a administratívne centrum s prvotriednymi maloobchodnými priestormi na prízemí a kanceláriami na vyšších podlažiach, ku ktorým bude patriť príslušná obslužná vybavenosť ako správcovské oddelenie, lobby centrálnej recepcie, oddychové zóny, strešná záhrada s prepojením oboch veží premostením pre peších. Architekti sa snažili vytvoriť udržateľnú a zelenú budovu ohľaduplnú k životnému prostrediu, ktorá ponúkne špičkové obchodné a kancelárske priestory a poskytne svojim užívateľom nový zážitok. Táto zelená administratívna budova zapadá do konceptu mesta v záhrade. Je odozvou na dopyt po kancelárskych a obchodných priestoroch v obchodnej štvrti druhého okrsku.

Fasáda je navrhnutá ako obálka budovy s citlivou slnečnou clonou vo forme vertikál­neho priehľadného skla. Tvar fasády je reak­ciou na slnečné lúče dopadajúce pod rôznymi uhlami. Do skla je vypálený ornament, ktorý zobrazuje tradičný malajský motív.

Medzi slnečnými clonami sú výrezy s otvorenými konzolami na ešte výraznejší vizuálny efekt a horizontálne štrbiny. Poskytuje to úžasný výhľad na okolie. Zasklenie budovy funguje ako filter na slnečné svetlo a teplo a vylepšuje vnútornú klímu. Medzera medzi sklenenou stenou a slnečnou clonou funguje ako tepelná izolácia okolo celej budovy. Zároveň prispieva k redukcii exteriérového hluku a zmierneniu ďalších vonkajších vplyvov. Nemenej dôležitou funkciou je aj zníženie efektu tepelného ostrova, ktorý vzniká pri nahradení zelene betónom a asfaltom, čo spôsobuje, že urbanizované zóny sú teplejšie ako prírodné zelené plochy.

Architekt: Kenneth Yeang,
T. R. Hamzah & Yeang International Sdn. Bhd., Malajzia
Spolupracujúci architekt: Tengku Robert Hamzah, T. R. Hamzah & Yeang International Sdn. Bhd., Malajzia
Začiatok výstavby: 11/2011
Investor: Putrajaya Holdings Sdn. Bhd.

Udržateľná komerčná výstavba
Cieľom projektu je priniesť viac života na bulvár a celkovo do lokality, ako aj posilniť ekologické povedomie verejnosti. Parter otočený k bulváru je opláštený zapustenou fasádou, aby kaviarne a reštaurácie mohli vysunúť sedenie aj smerom do ulice. Medzi dvoma blokmi sa plánuje upravené lineárne námestie so zeleňou.

Architektonické znaky
Navrhovaný dizajn sa považuje za šperk v meste Putrajaya. Fasády so slnečnou clonou z číreho fazetového skla, ktorá tvorí obal budovy, sú navrhnuté tak, aby reprezentovali kryštalickú štruktúru. Tradičný malajský vzor reprezentuje nielen kultúrny kontext budovy, ale zabezpečuje aj potrebné tienenie a znižuje prienik priameho slnečného žiarenia do vnútorných priestorov cez okná. Budova je hlavným vizuálnym kontrapunktom k národnému pamätníku tisícročia.

Prístup k budove
Oba bloky majú vlastný prístup, čo zjednodušuje celkovú orientáciu. Návštevníci vchádzajú do časti so štyrmi nadzemnými podlažiami, ktorá ďalej pokračuje do trojuholníkového lobby so stenami pokrytými vegetáciou. Medzi oboma blokmi je otvorené námestie a átrium. Budovy sú zastrešené vegetačnými strechami, ktoré fungujú aj ako izolácia a znižujú efekt teplého ostrova. Svetlo a čerstvý vzduch sa do podzemného parkoviska privádzajú z dvora cez ekobunky, čo sú vlastne svetelné alebo ventilačné rúry. Tým sa redukuje použitie mechanických ventilačných systémov či umelého osvetlenia v suteréne. Budovu možno považovať za zelenú.

Átrium – centrálna promenáda
Centrálne átrium medzi oboma blokmi je aktívny verejný otvorený priestor s množstvom vegetácie. Zeleň tu tvorí mnohovrstvovú kompozíciu s dôrazom na lineárnu výsadbu, ktorá zdôrazňuje vizuálnu os smerom k pamätníku. Druhá úroveň je zaplnená vegetačnými stenami a vodnými stenami, ktoré prispievajú k ochladzovaniu mikroklímy. Rôzne výškové úrovne zelených a vodných plôch vytvárajú v kontexte so vzormi na dlažbe krajinné zelené meandre. Ide o bezbariérový priestor pre peších aj cyklistov, ktorý prepája jednotlivé objekty.

Zelená sklená fasáda
Zelená slnečná clona funguje vo fasádnom systéme ako druhá koža. Vzduchová medzera pôsobí ako izolant a znižuje prienik priameho tepla a svetla do interiéru. Jej úlohou je znížiť spotrebu energie. Dvojité zasklenie zaručuje významné zníženie prestupu hluku a emisií.

Odraz svetla
Sklo je na 60 % plochy pokryté ornamentálnym motívom, vďaka tomu je odraz svetla nízky, v rozpätí od 8 do 25 %.

Zabudovaná energia, zabudovaný uhlík
Putrajaya 2C5 je navrhnutá tak, aby znižovala celkový vplyv vybudovaného komplexu na ľudské zdravie a prírodné prostredie, a to tým, že využíva zelenú energiu, redukuje odpad, znečistenie a znehodnocujúce vplyvy na životné prostredie. Energetická hodnota zeleného skla je 18 až 25 MJ/kg.

Verandové priestory – pasáže
Pasáže vysoké 5 m a široké 10 m otočené smerom k bulváru a ostatným aktívnym plochám na fasádach sa realizovali ako kryté pešie komunikácie s možnosťou rozšíriť obchodné a výstavné plochy.

Úprava zelene
Architekti vytvorili oázu so stromovitým porastom, ktorý má poskytovať tieň, s vodnými prvkami, prekrytými chodníkmi a s priestormi na sedenie. Zeleň sa nachádza na prízemí, na strechách v átriu. Súvislý pás zelene sa tiahne od zelenej záhrady na treťom poschodí smerom dole až do druhého podzemného podlažia.

Výťahové haly
Prístup k výťahom je centrálny. Vo výťahovej hale je zabezpečená zvýšená bezpečnostná kontrola.

Strešné záhrady
Maloobchodné a kancelárske priestory na treťom poschodí majú k dispozícii dve strešné záhrady. Strešné záhrady sú priamo prístupné aj veľkolepým schodiskom z prízemia. Obidva bloky sú spojené krytým premostením. Most ponúka dobrý výhľad na pamätník.

Denné osvetlenie
Hlavné kancelárske a komunikačné priestory sú celosklenené s posuvnými stenovými systémami. Tým sa dosiahlo dostatočné presvetlenie interiéru.

Klimatizácia
Vysoko efektívny chladiaci systém s centrálnou strojovňou na plyn je nainštalovaný vo všetkých kancelárskych a obchodných priestoroch. Systém umožňuje zónovanie fancoilových jednotiek, čo šetrí náklady, pretože každá zóna sa môže nastaviť individuálne.

Zber dažďovej vody
Na zber dažďovej vody sa použili sifónové dažďové zvody na rýchly odtok spolu s prečerpávacími nádržami, ktoré sú umiestnené v suteréne. V nich sa dažďová voda recykluje, filtruje a pumpuje do zavlažovacieho systému umiestneného na vegetačných plochách v okolí budovy a na vegetačných stenách.

Sklené slnečné clony
Všetky kancelárske priestory, ktoré sa budú používať počas dňa, majú tieniace zariadenia na reguláciu tepelných ziskov a strát. Umož­ňujú lepší pasívny prienik prirodzeného svetla hlbšie do interiéru cez číre sklo a zároveň redukujú zisky zo slnečných lúčov. Ako sekundárne tienenie kancelárskych priestorov fungujú vysunuté vegetačné balkóny so stredne veľkými rastlinami.

Obnoviteľná energia
Fotovoltické panely sú navrhnuté na hornej úrovni strechy na ploche 220 m2. Denná produkcia energie je na úrovni 110 kWh. Za rok to predstavuje 40 172 kWh, čo znižuje celkovú ročnú emisiu CO2 o 25 300 kg.

Osvetlenie
Osvetľujúce telesá žiarivkové typu T5 s elek­tronickým predradníkom s malými stratami sú mimoriadne účinné. Majú vyššiu úroveň jasu a inteligentný návrh zónovania pomáha ušetriť energiu.

Výťahy a eskalátory
V prípade výťahov sa použili bezprevodovkové synchrónne motory s permanentnými magnetmi a s frekvečnými meničmi. Výťahy majú detekčné snímače, aktívny bezpohybový režim a svietidlá budú nastavené tak, aby šetrili energiou. Výťahy sú umiestnené centrálne v súlade s frekventovanými komunikačnými trasami, aby sa optimálne využila energia. Centralizované haly sú prirodzene vetrané a uľahčujú kontrolu pohybu, ako aj bezpečnosť podlaží s kanceláriami.

Zelené materiály
Navrhlo sa použitie bezzápachového náteru Nippon all in 1 v kancelárskych priestoroch. Tieto nátery obsahujú takmer nulové množ­stvo prchavých organických zlúčenín, o kto­rých sa predpokladá, že môžu viesť k syndró­mu chorých budov, a sú ideálne pre alergikov alebo ľudí citlivých na výpary z farieb. Interiéry s takýmto náterom sú charakteristické zdravším pracovným prostredím, čo vedie k väčšej pracovnej produktivite.

Zelené terasy átria
Vysunuté zelené terasy prispievajú k celkovo aktívnej atmosfére centrálneho átria a sú priamo prístupné z kancelárií. Upravujú aj hladinu vlhkosti a slúžia ako vegetačný vzduchový filter pred kanceláriami.

Meandre v teréne
Prirodzené filtračné a vsakovacie systémy, ktoré sú na parcele rozmiestnené, odbreme­nia mestský kanalizačný systém a budú slúžiť na zber vody, ktorá sa bude recyklovať a opä­tovne privádzať do zavlažovacích systémov.

Zelené steny s vegetáciou
Ekologický dizajn je vyjadrený aj vertikálnym vegetačným systémom, ktorý obklopuje steny hál s výťahmi. Rastliny fungujú ako účinná bariéra proti slnečnému žiareniu a ako izolácia, ktorá výrazne prispieva k znižovaniu nákladov na vykurovanie a chladenie. Rastliny vďaka svojim biochemickým procesom plnia úlohu akýchsi biočističov. S okamžitým účinkom znižujú alebo úplne odstraňujú kontamináciu vzduchu. Vertikálne vegetačné steny s integrovaným zavlažovacím systémom uľahčujú údržbu. Použitie prirodzeného svetla a vetrania umožňuje prirodzený rast rastlín, ktoré čistia mikroprostredie v priestore átria.

Sanita
Nainštalujú sa toalety s voliteľným splachovaním. Použijú sa aj vodovodné batérie s automatickým zastavením vody, kohútiky a hadice budú mať zabudované perlátory na šetrenie vodou.

Projekt získal bronz v regionálnej súťaži Holcim Awards Competition 2011. Má ambí­ciu získať Green Building Index Gold a stať sa ekologickou ikonou mesta.

TEXT: spracované v spolupráci s Holcim Foundation
FOTO: Holcim Foundation for Sustainable Construction

Článok bol uverejnený v časopise Stavebné materiály.