image 64674 25 v1

Vyhliadková veža v Kálnici aj pre bikerov

Partneri sekcie:

Vždy poteší, ak sa aj taká zdanlivo jednoduchá konštrukcia, akou je vyhliadková veža, dostane na stôl architektom. Športoví nadšenci v Kálnici ocenia, že nová veža bude nielen funkčná, ale bude mať aj šmrnc.

Obec Kálnica je zaklinená do pohoria Považský Inovec. Za dedinou sa rozvetvujú samostatné doliny, zmiešané lesy a dlhé pasienky. Lyžiarsky areál a bikepark Kálnica sa nachádza v prírodnom prostredí s dobrou dostupnosťou pre návštevníkov aj turistov. Poskytuje zázemie s parkoviskami počas celého roka: v zime pre lyžiarov, mimo lyžiarskej sezóny funguje bikepark s množstvom zjazdových pretekárskych a tréningových dráh. Využíva pasienky a priľahlé lesné úžľabia, prírodné aj umelo dotvorené dráhy a skoky. Z hrebeňa pasienka štartujú rôznymi smermi cyklisti-zjazdári, cyklisti na cross counry výlety či turisti po modrej turistickej značke až k hrebeňu Považského Inovca.

Bikeri budú mať k dispozícii tri zjazdové rampy: jednu pre fourcross a dve jednotlivé pre downhillové trate.

Štartuje sa z rozhľadne

Vytvorenie vyhliadkovej veže na tomto otvorenom návrší má niekoľko cieľov. Pri športových alebo rekreačných podujatiach priláka návštevníkov až na vrchol strediska a ponúkne vyhliadku s panorámou. Turistom poslúži ako informačný a štartovací bod pri nástupe na túru a bude ikonickým symbolom celého strediska. Návrh sa začal analýzou prostredia a využiteľnosti rozhľadne. Vežová rozhľadňa má mnoho stvárnení v realizáciách u nás aj v zahraničí. Výška veže v tomto prípade nebola až taká dôležitá, výhľadu na okolitú panorámu nebráni terén ani vegetácia. Zásadne návrh ovplyvnila stará štartovacia veža. Je to jednoduchá stĺpová stavba, z akej sa štartovali preteky v lyžovaní na tráve, slúži aj ako štartovacia veža downhill zjazdov na bicykloch. Skĺbenie týchto dvoch drevostavieb – novej rozhľadne, a zároveň štartovacej veže – by prinieslo multifunkčné a celoročné využitie. Medzi ďalšie východiskové podmienky patrila bezpečnosť. Vyhliadková plošina musí byť bezpečne prístupná aj pre lyžiara v lyžiarkach, teda nemôže ísť o prudké rebríkové schodisko. Musí zvládnuť aj nápor väčšej nárazovej návštevnosti a štartovacia plošina musí byť dobre prístupná pre bikerov.
Vrchná silueta veže je zrezaná v niekoľkých smeroch.
Zrezaná silueta

Z týchto podmienok vznikol návrh vyhliadkovej a štartovacej veže s dvomi podlažiami. Spodná štartovacia plošina bude vo výške 3,5 m nad terénom. Na vežu povedie jedna prístupová rampa s menším sklonom a plným zábradlím. Horná vyhliadková plošina vo výške 6,5 m má byť prístupná oceľovým schodiskom z úrovne štartovacej plošiny. Z veže sa bude štartovať troma štartovacími pretekárskymi rampami: široká rampa pre fourcross, keď štyria jazdci štartujú vedľa seba, a dve jednotlivé rampy pre downhillové trate. Hlavná oceľová pozinkovaná rámová konštrukcia na betónových pätkách s jedným schodiskovým ramenom medzi hornými plošinami zabezpečí trvalú stabilitu a zavetrenie stavby. Drevené konštrukcie z červeného smreka doplnia a opláštia oceľový rám. Stĺpy na obvode veže sa vykláňajú von z geometrie a vrchná silueta je zrezaná v niekoľkých smeroch. Podlahy vyhliadkových plošín tvoria drevené stropné trámy a fošňové záklopy. Rovnako sú navrhnuté štartovacie rampy. Zábradlie na vyhliadkovej plošine bude tvoriť len oceľové držadlo a napnutá technická sieť. 

Severný pohľad

Pôdorys objektu na úrovni 3,5 m nad terénom.

Vyhliadková veža Kálnica
Miesto:    obec Kálnica
Autori projektu: Light4Space, s. r. o. , Ing. arch. Ján Krchnavý, Ing. arch. Igor Koválovský
Spolupráca: Bc. Michal Gerda
Projekt: december 2013

TEXT: Light4Space
Redakčná úprava: Mária Nováková
Dokumentácia: Light4Space

Článok bol zverejnený v časopise ASB.