Stúpenci Kaplického chobotnice chcú demonštrovať

Vyjadriť verejnú podporu odvážnemu projektu novej budovy českej Národnej knižnice v Prahe chce 5. februára na demonštrácii v českom hlavnom meste skupina stúpencov diela architekta Jana Kaplického. Obdivovatelia modernej architektúry považujú návrh budovy v tvare chobotnice za jedinečný.

Stúpenci stavby a Kaplického diela sa zorganizovali na sieti Facebook. Stavbu knižnice na internete podporilo v krátkom čase už 16 000 ľudí.

Britský architekt českého pôvodu Jan Kaplický so svojou „chobotnicou“ pred dvoma rokmi zvíťazil vo výberovom konaní, ale narazil čiastočne v odborných kruhoch, najmä však u politikov. Tí si stavbu rozmysleli, zvolili rôzne obštrukcie, a dokonca po čase tvrdili, že na budovu nie sú v rozpočte peniaze.

Kaplického chobotnice

O budove novej knižnice sa začalo opäť nahlas hovoriť po tom, ako minulý týždeň architekt Kaplický náhle zomrel na zlyhanie srdca.

Posledná rozlúčka s architektom Janom Kaplickým bude v kostole sv. Anny na Anenskom námestí v Prahe 1 v útorok 27. januára o 13.00 hodine.  Samotný pohreb sa má konať neskôr už iba v úzkom rodinnom kruhu.

Zdroj: TASR
Foto: Richard Davies