Slávnostné otvorenie vily Libeskind
Galéria(6)

Slávnostné otvorenie vily Libeskind

Partneri sekcie:

Hviezdny architekt Daniel Libeskind prezentoval prototypy svojho skulpturálneho obytného domu  v mestečku Datteln v Severnom Vestfálsku. Prototyp vily Libeskind bol postavený aj preto, aby projekt architekta Libeskinda uzrel svetlo sveta. Tento projekt  bude firma Berliner proportion Gmbh realizovať celosvetovo ako obytnú skulptúru v limitovanej edícii 30 stavieb.

„Dom nie je len prístreškom. Musí mať svoje telo, dušu, ba aj charakter“, takto hovoril  architekt Daniel Libeskind počas otváracej slávnosti. Domov zásadne ovplyvňuje náš život. Preto východiskovým bodom celého dizajnového procesu bola otázka, v akom dome by chcel bývať on sám, pokračoval ďalej. „ It´s a celebration of living and everyday life“ (je to oslava života a každodenného bytia), takto sa vyjadril hviezdny architekt, zjavne veľmi spokojný po prvej  prehliadke svojho diela.

Prvým realizátorom objektu Villa Libeskind je spoločnosť Rheinzink GmbH & Co. KG., ktorá bude v budúcnosti stavbu využívať ako prijímaciu a výstavnú budovu. „Komplexnosť projektu v detailoch bola nesmierna“ spomína si predseda vrcholového manažmentu pán Ulrich Grillo. Daniel Libeskind prezentoval architektonický návrh, ktorý „ani v tom najmenšom detaile  nepoznal slovo: štandardné riešenie“. Napriek tomu, ako uviedol ďalej, má tento projekt nielen hodnotu estetickú, ale  vyplatí sa ekonomicky i ekologicky. Túto víziu promptne potvrdil i Mathias Eisfeld, z poradného orgánu Zemskej komisie (Zemského výboru) Drevo Severné Porýnie – Vestfálsko slovami: „Drevená rámová konštrukcia vily odoberá z atmosféry 133 ton CO2.“  Za tento ďalekosiahly a odvážny prínos k ochrane životného prostredia odovzdal p. Eisfeld certifikát CO2 banky.

Dr. Michael Merz, konateľ firmy Berliner proportion GmbH: „Proportion bola založená  s perspektívou sprístupňovať súkromným staviteľom vynikajúcu súčasnú architektúru s trvalými hodnotami. Dnešným slávnostným predstavením prototypu Villa Libeskind sme sa ďalším významným krokom priblížili k myšlienke – preniesť multiplicitu aj na architektúru“.

Krátky portrét objektu Villa Libeskind
Vila pôsobí ako krištáľ vyrastený zo zeme. Dynamické línie umocňujú jej silné vyžarovanie, hra slnečného svetla a oblakov dodáva vonkajšej fasáde fascinujúcu živosť. V interiéri zapôsobí objekt otvorenosťou,  transparentnosťou a nevšednými priestormi. Pozorovateľovi však zostanú ukryté technické prvky, všetky zosúladené s požiadavkami na životné prostredie. Prijímacia budova  spoločnosti Rheinzink, ktorú navrhol Daniel Libeskind, imponuje dizajnom a po každej stránke trvalými hodnotami.

Táto vila, to je estetika, exkluzivita, prvotriedne materiály, inovačná energetická technika a  stavanie zamerané na budúcnosť. Je to nový typ obytného domu, pretože patrí do „Signatare Series“, čo je dizajnový koncept firmy  Berliner proportion GmbH. Táto spoločnosť plánuje v spolupráci s renomovanými architektmi obytné skulptúry, ktoré sa budú vyznačovať pozoruhodnou modernou architektúrou a budú sa realizovať v limitovanom počte na celom svete. Prvé stavebné dielo takéhoto nového typu budov navrhol Daniel Libeskind. Špicaté a tupé uhly, šikmé a zvislé steny, do seba prenikajúce stavebné prvky, flexibilné priestory a balkón s estetikou optickou a slnečnou clonou vytvárajú jedinečný dojem, jednoducho nezameniteľná architektúra. Kovové strešné a fasádne pásy lemujú jednotlivé časti celého objektu  a dotvárajú impozantné umelecké dielo. Pretože prototyp Villy Libeskind nebol stavaný ako obytný dom, ale ako prijímacia budova, prispôsobila firma Rheinzink GmbH & Co. KG  realizáciu v niektorých oblastiach svojim špecifickým potrebám.

Pôsobivá vstupná hala slúži ako recepcia i foyer. Z nej vedú do horného podlažia do priestoru otvorené schody. Tu sa nachádza niekoľko zasadacích miestností. Na prízemí je tiež jedna konferenčná miestnosť, technické priestory a miestnosť bezpečnostnej služby, orientovaná k vjazdu. Architektonickým vrcholom tejto Villy Libeskind je Grand Room, sedem metrov vysoká miestnosť, ktorá svojimi veľkodimenzovanými presklenými plochami a dramaticky vystupňovaným stropom vyžaruje neobyčajnú dynamickosť. Je prístupná s foyer a poskytuje priestor pre rôzne podujatia a výstavy. V tomto impozantnom prostredí podáva Rheinzink informácie o svojej firme a o jej histórii, prezentuje svoje produkty a technológie.

Materiály a technológie    
Villa Libeskind bola postavená modernou stavebnou technológiou ako drevená rámová konštrukcia. Okrem dreva, nestarnúceho stavebného materiálu, sa vo všetkých oblastiach použili prírodné materiály, ktoré vlastnia, tak ako aj Rheinzink,  ECO – produktovú deklaráciu   Inštitútu Bauen und Wohnen e.V. podľa ISO 14025 typ 3,  alebo také, ktoré prispievajú k inovácii životného prostredia.  Strešné a fasádne opláštenie z materiálu Rheinzink je súčasťou inovačného energetického konceptu, pretože využíva neviditeľný systém solárneho termického zariadenia. Toto zariadenie,  kombinácia   absorbéra zemskej tepelnej energie  a technológie tepelného čerpadla, vytvára architektonicky adekvátny a súčasne najmodernejší vykurovací systém. Na tepelnú izoláciu sa použila novovyvinutá minerálna vlna s nízkou tepelnou vodivosťou. Inteligentné zloženie podlahy je koncipované pre vykurovanie, chladenie a opätovné získanie tepla. Dažďová voda sa zbiera  zo striech objektu Rheinzink do cisterny a využíva sa na splachovanie WC. Stavebné prvky ako okná, dvere, umývadlá, armatúry a sanitárne zariadenia  sú zhotovené z kvalitatívne vysokohodnotných materiálov, moderná elektroinštalácia a svietidlá v súčinnosti s inteligentným  technickým zariadením, toto všetko  vytvára neobyčajný komfort, estetiku i bezpečnosť. Prevádzka systémov na výrobu tepla, chladenie a vetranie budovy sa zaznamenáva v Grand Room na interaktívnej obrazovke  a možno ju kedykoľvek načítať. Tieto údaje sa budú merať v priebehu troch rokov a poskytnú detailné informácie o efektivite systému tvorby tepla, chladenia a vetrania objektu. 

Villa Libeskind má plochu asi 200 metrov štvorcových (prízemie: cca  200m2, horné podlažie: cca 115m2) a bola zrealizovaná v priebehu šiestich mesiacov. Mimoriadna architektúra, remeselné zhotovenie, použitie kvalitných materiálov  a energetický koncept šetrný k životnému prostrediu, to je predzvesť novej éry v architektúre a kladie vysokú latku pre dizajn i remeslo.

Zdroj: Rheinzink