Rekonštrukcia divadelných priestorov si vyslúžila ocenenie RIBA

image 74710 25 v2

Jedno z najvýznamnejších britských divadiel Donmar Warehouse, ktoré sídli v pôvodnom starom veľkosklade na londýnskej Dryden Street, si pre obnovu svojich priestorov vybralo spoluprácu s architektonickým štúdiom Haworth Tompkins. A určite neoľutovalo – finálna podoba priestorov získala ocenenie RIBA (The Royal Institute of British Architects) 2015 za Londýnsku architektúru.

Projekt demonštruje majstrovský cit architektov pre zachovanie pôvodných čŕt a atmosféry budovy z 19. storočia pri súčasnom redizajne, ktorý prináša do priestoru nový život a žiadanú funkčnosť. Päťposchodový pôvodne sklad sa stal novým administratívnym priestorom pre divadlo Donmar, pričom súčasne zastrešuje mnohé ďalšie funkcie – slúži nielen na kancelárie, ale nájdeme v ňom aj priestory na vzdelávanie, nacvičovanie predstavení, hudobné miestnosti, miestnosti vhodné na kastingy, knižnicu či apartmán pre hosťujúcich umelcov.

Špecifikom každého poschodia je fakt, že v určitých miestach bola strhnutá povrchová vrstva s cieľom odhaliť pôvodné tehly a drevené trámy a prizvať takýmto spôsobom do priestoru jeho originálnu, surovú podobu, z ktorej je citeľná historická hodnota budovy.

Architektom sa podarilo splniť aj hlavnú požiadavku vedenia divadla – vytvoriť novú skúšobňu, v ktorej potrebovali výšku podobnú reálnej výške hlavnej divadelnej sály. Podarilo sa to vďaka vyhĺbeniu určitej časti pozemku, odstráneniu niektorých častí podlažia a zasadeniu skúšobnej miestnosti do týchto priestorov, vďaka čomu okná ostali nad úrovňou zeme a zároveň sa optimalizovala výška priestoru.

Ústredným dizajnovým prvkom je masívne schodisko, ktoré je ručne maľované v polychromatickej schéme (v ktorej prevládajú sýte tóny červenej, purpurovej a modrej) umelcom Antonim Malinowskim. Tento dizajnový prvok slúži ako prívetivé srdce budovy, spájací uzol, ktorý sa vinie stredom priestoru. Vhodne ho dopĺňa nábytok a doplnky, ktoré s ohľadom na prítomnosť umelcov a samotnú podstatu priestoru vybrala scénografka Lucy Osborne.

Rovnako ako pre viaceré interiéry z tvorby štúdia Haworth Tompkins, aj tu platí princíp kreatívneho pracovného miesta, ktoré je nanovo zasadené do originálnych budov, pričom samotná „osobnosť“ historickej stavby je zachovaná a zároveň sú nenúteným spôsobom implementované nové prvky. Pridané materiály a tvary sú priamočiare, jednoduché a adaptabilné – s cieľom nájsť estetické súžitie starých a nových prvkov.  

O autoroch:
Štúdio Haworth Tompkins vzniklo v roku 1991 prostredníctvom spolupráce architektov Grahama Hawortha a Stevea Tompkinsa. Sídli v Londýne a má bohaté skúsenosti s dizajnovaním budov v celej Británii. Okrem privátneho sektoru sa sústredí najmä na školy, galérie, divadlá, koncertné haly, kancelárie, úrady, výrobný priemysel a obchodné priestory.

Prehľad:
Lokalita: Londýn
Architektonické štúdio: Haworth Tompkins
Typ projektu: komerčno-umelecký priestor
Rok dokončenia: 2014
Plocha: 863 m²
Klient: Donmar Warehouse
Realizátor: 8build
Projektový manažér: Vincent Wang
Stavebný dohľad: Price & Myers
Autor originálneho schodiska: Antoni Malinowski
Scénograf: Lucy Osborne
Rozpočet: 3 100 000 libier

Text: Anna Martausová
Foto: Philip Vile
Zdroj: archdaily.com, haworthtompkins.com