PESCAN galéria
Galéria(4)

PESCAN galéria

Partneri sekcie:

Na jednej z posledných voľných parciel v historickom centre Piešťan, priamo na pešej zóne, bude onedlho stáť nové polyfunkčné centrum. Projekt počíta s vytvorením viacerých obchodných, kancelárskych plôch, ale aj dvanástich luxusných apartmánov s výhľadom na panorámu Piešťan. Investor stavby spoločnosť Pescan development plánuje začať výstavbu začiatkom roka 2009.


„Vstup do kompaktného mestského prostredia Piešťan s pevnými objemovými a prevádzkovými pravidlami bol pre nás veľkou výzvou,“ hovorí jeden z autorov projektu Matej Grébert. „Hlavným zámerom dizajnu je vytvorenie sviežeho a aktuálneho výrazu architektúry, ktorý obohatí, ale nepotlačí jestvujúce typicky mestské prostredie. Snažili sme sa citlivo rešpektovať existujúce pešie ťahy a verejné priestory a zároveň vytvoriť novú urbanistickú kvalitu v centre Piešťan. K nej prispeje aj mestský park, ktorý vznikne medzi navrhnutým objektom a existujúcim Hotelom Satelit,“ dodáva.

Park slúži na oddych a krátkodobú rekreáciu. Prepája dve živé obchodné zóny v centre mesta a zároveň akcentuje pešiu zónu. Nárožie a južnú hranicu tohto parku lemuje objekt galérie. Horizontálne rozložená štruktúra fasády stavby reaguje na linearitu verejného priestoru a urbanistického pohybu.

„Jednotlivé funkčné časti sú od seba oddelené nielen hmotovo, ale aj materiálovo tak, aby objekt pôsobil opticky nižšie a nadväzoval na uličnú rímsu okolitých objektov,“ pokračuje Matej Grébert. „Vizuálny kontakt s exteriérom a parkovou úpravou maximalizuje fasáda objektu, ktorá je zasklená od podlahy až po strop – bez parapetov a prievlakov. Linearitu objektu podporujú svetelné prvky, tiahnuce sa celou zasklenou kancelárskou časťou. Členenie zasklených plôch v parteri umožní obchodníkom prirodzene umiestňovať reklamy na fasádu prevádzok a zároveň vytvorí zjednocujúci svetelný pás. Poslednú – apartmánovú časť budovy definuje kombinácia okenných otvorov a suchého fasádneho systému antracitovej farby. Je hmotovo členitejšia a obohatí strešnú krajinu historického centra,“ dodáva autor.

Do objektu galérie sa vstupuje z navrhnutého parku, ktorého kompozícia nadväzuje na vstup do Hotela Satelit. Funkčne aj hmotovo ho možno rozdeliť na tri časti – podobne ako susedné domy, ktoré majú rovnaké funkčné vertikálne členenie. Pešiu zónu dotvára predovšetkým prvá, prízemná časť, ktorá je koncipovaná ako obchodná galéria. Jej ráz a umiestnenie pôsobí zároveň ako malý odkaz na typickú piešťanskú kolonádu. Šesť obchodných prevádzok s výmerami od 67 do 148 štvorcových metrov priamo nadväzuje na exteriér.

Druhú časť tvoria kancelárske priestory. Druhé a tretie podlažie fungujú ako samostatné celky. Veľkosti ich nájomných plôch – približne 500 a 550 štvorcových metrov – zodpovedajú potrebám väčších firiem. Na štvrtom podlaží sú viaceré menšie kancelárske priestory s rozlohou od 87 do 257 štvorcových metrov. Každý má k dispozícii vlastné hygienické jadro a nachádza sa v ňom príprava na kuchynku. Posledné dve podlažia majú obytnú funkciu. Nachádza sa tu 13 bytov, z toho dva mezonetové. Ku každému apartmánovému bytu prináleží terasa.

Na prízemí objektu je foyer s kaviarňou a 24-hodinovou recepciou. Autori sa snažili o maximálnu otvorenosť priestoru – prepája tri podlažia. Do otvorenej galérie sú orientované recepcie aj zasadačky jednotlivých kancelárskych buniek. Vstup na vyššie podlažia zabezpečuje výťah. Súčasťou technického zabezpečenia budovy je klimatizácia, zdvojená podlaha, aby slaboprúdové inštalácie boli flexibilné,  či sprinklery. Objekt má podzemnú garáž pre 75 áut.

PESCAN galéria
Miesto: Piešťany
Developer: PESCAN DEVELOPMENT, s. r. o.
Architektúra: Compass, s.r.o.
Autori: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Miroslav Čatloš, Ing. arch. Droždiak, Ing. arch. Miroslava Gašparová, Ing. arch. Matej Grébert
Spoluautori: Ing. Peter Cibulka, Ing. arch. Juraj Česelský
Hlavný inžinier projektu: Polivka & Hörmann, s. r. o.
Stavebné konštrukcie: Ing. Stanislav Polivka, Ing. Ján Chlebovec, Ing. arch. Katarína Repická
Statika: Ing. Peter Hörmann
Projekt protipožiarnej ochrany: Ing. Jozef Šinál
Zdravotechnické inštalácie: Ing. Radoslav Straňánek
Vykurovanie: Ing. Miroslav Hubinský
Elektroinštalácie: Ing. Ján Holub
Vzduchotechnika: Ing. Martin Čapo, Ing. Andrej Kriško
Komunikácie a spevnené plochy: Ing. Dušan Bujňák
Kancelárske plochy: 3 051m2
Plocha apartmánových bytov: 51 – 119 m2
Plocha obchodných prevádzok: 67 – 148 m2
Stav projektu: územné rozhodnutie
Začiatok výstavby: začiatok roka 2009

Miriam Turancová
Vizualizácie: PESCAN DEVELOPMENT

Článok bol uverejnený v časopise ASB.