Metropol Parasol
Galéria(5)

Metropol Parasol

Partneri sekcie:

Obrovské niekoľkometrové huby, ktoré sa týčia nad bývalou mestskou tržnicou. Aj tak môže vyzerať architektúra vytvárajúca verejný mestský priestor. Metropol Parasol podľa návrhu berlínskeho architekta Jürgena Mayera H. a madridského stavebného inžiniera Carlosa Merina je stavba, ktorá by sa mala stať novou ikonou španielskej Sevilly.



Projekt s názvom Metropol Parasol alebo Mestský slnečník je architektonicky presvedčivou rekonštrukciou takmer spustnutej centrálnej tržnice Plaza de la Encarnacion v Seville.

Obrovské slnečníky hríbovitého tvaru, ktoré zatieňujú námestie, sú vhodnou reakciou na podnebie v južnom Španielsku. Celé miesto má tak byť atraktívnym centrom, ktoré ponúka priestor na všetky druhy spoločenských aktivít. Mesto si sľubuje, že by sa z neho mohla stať turistická atrakcia priťahujúca turistov z celého sveta. Stavba získala 3. cenu v súťaži Holcim Awards.

„Táto budova je skutočným monumentom, ktorý zdôrazňuje význam tržnice v meste. Je to esteticky pôsobivá odpoveď na často kritizovanú stratu verejných priestranstiev,“ zdôvodnila porota svoje rozhodnutie.

Mestský slnečník má vytvoriť miesto, s ktorým budú mesto stotožňovať, a má vymedziť úlohu mesta ako jednej z najzaujímavejších kultúrnych destinácií. Stavba využíva potenciál námestia Plaza de la Encarnation – to sa tak má stať novým súčasným mestským centrom. Jeho úloha unikátneho mestského priestoru vo vnútri hustej tkaniny stredovekého centra Sevilly má slúžiť najrôznejším obchodným aj voľnočasovým aktivitám.

Návrh Mestského slnečníka s jeho hubovitými konštrukciami ponúka priestor na najrôznejšie aktivity – nachádzať sa tu budú napríklad archeologické vykopávky alebo poľnohospodársky trh. Má tu byť tiež vyvýšené námestie na verejné akcie, pod slnečníkmi aj v ich vnútri sa bude nachádzať množstvo barov a reštaurácia, z pochôdznej vrchnej terasy bude výhľad na panorámu mesta.

Konštrukcie slnečníkov z ľahkého kovu vyrastajú z priestoru archeologických vykopávok ako aktuálne orientačné body. Stĺpy sa stanú hlavnými miestami vstupu tak do múzea pod námestím, ako aj na plochu námestia či na pochôdznu terasu na streche slnečníkov. Spájajú históriu mesta so súčasnosťou. Multifunkčný charakter slnečníkov zakladá dynamický vývoj kultúry a obchodu v srdci Sevilly.

 
Metropol Parasol vytvorí na námestí niekoľkoúrovňový priestor.   Situácia

Mestský slnečník je príkladom architektúry udržateľného rozvoja s jedinečným architektonickým dizajnom. Námestie Plaza de la Encarnacion vďaka tejto stavbe získa ústrednú rolu v chode mesta a zároveň bude stimulovať rozvoj priľahlých štvrtí. Stane sa miestom stretávaní, ktoré má priťahovať obyvateľov celého mesta a okolia.

Mestský slnečník – rekonštrukcia námestia Plaza de la Encarnacion

Mesto: Sevilla
Štát: Španielsko
Autori: Jürgen Mayer H., Sebastian Finckh, Wilko Hoffmann, Dominik Schwarzer, Jan Stockebrand, Andre Santer, Ingmar Schmidt, Georg Schmidthals, Daria Trovato, Julia Neitzel, Paul Anguiliers, Thorsten Blatter, Marcus Blum, Klaus Küppers, Hans Schneider a Marta Ramírez Iglesias, Carlos Merino, José de la Peña
Začiatok stavby:
Máj 2005

(lz)
Vizualizácia: archív spoločnosti Holcim