House of Music I, II
Galéria(3)

House of Music I, II

Projekt House of Music v dánskom Aalborgu zverejnil Wolf Prix len nedávno, koncom septembra v Utzon Center v Aalborgu. Stalo sa tak na výstave s príznačným názvom House of Music Design Process – Creativity, Art, Music (Dom hudby: vývoj dizajnu – tvorivosť, umenie, hudba). Podľa vedúcej tlačového oddelenia v Coop Himmelb(l)au Cynthie Kallmeyerovej všetko je zatiaľ len v začiatkoch a termíny začiatku výstavby sa ešte upresňujú. Prvé vizualizácie však naznačujú, že to bude opäť porcia rýdzej „prixovskej“ architektúry.


Podobne ako v projekte pre Busan, aj v Aalborgu pôjde o hybridné priestory s kultúrnou a vzdelávacou funkciou, v ktorých sa Prix veľmi dobre orientuje.

Opäť pracuje s verejným priestorom, priestormi určenými na predstavenie a infraštruktúrou v otvorenom systéme synergie medzi divákmi, umelcami, študentmi a všetkými umenia– a poznaniachtivými návštevníkmi. „Hudba, tvorivosť a umenie sú prameňmi inšpirácie a my sme tieto pojmy chceli pretaviť do adekvátnych architektonických foriem a výrazu,“ vysvetľuje Prix, ktorý svoj projekt nasmeroval na Námestie kultúry a blízky morský fjord s názvom Limfjord. Nestalo sa tak náhodou, pretože Coop Himmelb(l)au navrhol aj územný plán. Prirodzene, House of Music hrá v ňom kľúčovú úlohu a súčasne nanovo definuje spomenuté námestie s priľahlou oddychovou oblasťou Eastern Edge a pešou promenádou kopírujúcou spomenutý fjord. Zároveň je to územie, ktoré je na hranici medzi obytnou oblasťou mesta a jeho industriálnou západnou časťou.

Vráťme sa k samotnému objektu House of Music. Jeho prirodzeným centrom je ústredná koncertná sála pre 1 300 divákov, ktorá svojimi vlastnosťami spĺňa najnáročnejšie kritériá na akustiku a dobrú divácku viditeľnosť z akéhokoľvek miesta v hľadisku.

Túto hlavnú sálu majú obkolesovať v tvare U tri menšie haly určené na prezentáciu hudby, divadelných predstavení a vzdelávanie Univerzity v Aalborgu – oddelenia hudobnej terapie na Fakulte hudby. Sú umiestnené na dvoch poschodiach, pričom jednotiacim prvkom je rozľahlý foyer. Ten organizuje vnútorný pohyb a komunikuje s okolitým prostredím. Práve cez neho sa objekt otvára navonok a vytvára akoby krajinné terasy. Tie majú byť médiom pre akési vznášajúce sa hľadiská, okolo ktorých by mali vyrásť divácke tribúny.

„Projekt je teda pripravený, zostáva ho postavať,“ zakončil so sebe vlastnou nadsázkou svoju prezentáciu Wolf Prix a po týchto slovách nasledovalo v minulosti len jedno – úspešná realizácia.

(pet)
Vizualizácie: © SILKROAD Digital Technology Co. LTD, © ISOCHROM.com, Vienna, © Markus Pillhofer