Busan Cinema Center - Plávajúca strecha nad mestským priestorom
Galéria(3)

Busan Cinema Center – Plávajúca strecha nad mestským priestorom

Partneri sekcie:

Strecha bola pre Coop Himmelb(l)au v architektonických kompozíciách vždy dôležitým stavebným, ale najmä významovým prvkom. Ostatne, čiastočne to vyplýva aj z názvu kancelárie, ale strecha je pre Wolfa Prixa naozaj tou povestnou piatou fasádou, ktorá obsahuje podstatné konštanty ich konceptu. Nie je to inak ani pri projekte Cinema Center v meste Busan, kde tím z viedenskej kancelárie rozprestrel širokú strešnú náruč nad okolitým priestorom.


Ilúzia a realita

Prixovo sústo bolo značné, ale svojim myslením, ktoré stále v mnohom vychádza z dekonštruktivizmu, si opäť poradil s náročným zadaním. Jeho návrh vytvára nový vzťah medzi námestím a stavbou, ktorá je stánkom pre kultúrne udalosti, zábavu, či nové technológie.

Architekt doslova obsypal strechu svietiacimi LED diódami a týmto virtuálnym hviezdnym nebom spojil samotné telo stavby s okolitým územím do multifunkčného mestského priestoru. Prix pri návrhu opäť vylúčil stĺpy a strechu zdvihol až do výšky 85 metrov. Ilúzia oblohy plávajúcej nad hlavami návštevníkov je tak dokonalá. Svetlo ako sprostredkovateľ umenia odkazuje na princíp filmu a súčasne vytvára jedinečnú atmosféru nad námestím a budovou, v ktorej sa bude odohrávať Pusan International Film Festival (PIFF).

„Naša architektúra sa otvára navonok a je pripravená na zmeny prichádzajúce zvonka,“ hovorí Wolf Prix a dodáva: „Samozrejme, má aj svoju autonómnosť a pri komponovaní jej dispozície sme mysleli na akcie, ktoré sa v nej budú uskutočňovať. Prostredníctvom nášho projektu by mal citlivo vnímať meniaci sa priestor a súčasne byť akýmsi katalyzátorom v prezentácii kultúrnych podujatí.“

Napätie tvarov
Projekt sa skladá z niekoľkých zón, ktoré sa navzájom prelínajú. Patrí k nim Urban Valley (Mestské údolie), Red Carpet (Červený koberec), Walk of Fame (Chodník slávy) a PIFF Canal Park – priestor, ktorý oddeľuje rieku od komplexu Cinema Center. Prvú zónu budú tvoriť objekty divadla (1 000 miest) so štyrmi vnútornými filmovými sálami (od 400 do 1 000 miest) a vonkajšou pre 4 000 divákov, kongresovou sieňou, priestormi pre verejnosť, menšími štúdiami a stravovacími zariadeniami.

Ďalšie zóny ako Red Carpet a Walk of Fame sú súčasťou festivalového diania, keď je všetko nasvietené hviezdnymi svetlami rámp. Pri ich návrhoch je zdôraznený moment flexibility a možnosť kombinovanej prevádzky. Tá by mala bez problémov fungovať aj počas obdobia filmového festivalu, keď bude časť objektu slúžiť iným aktivitám.

Jednotlivé objekty sú odlíšené aj materiálovo, čím sa podporuje architektonický koncept napätia medzi hmotami a tvarmi – medzi kamenným parterom a diódovou strechou. Inými slovami, Coop Himmelb(l)au pripravil spektakulárnu show, ktorú režíruje výpravná, ale funkčná architektúra.

Busan Cinema Center

Miesto: Busan, Južná Kórea
Architekt: Coop Himmelb(l)au
Investor: Mesto Busan, Pusan International Film Festival
Celkové investície: 100 mil. EUR
Zastavaná plocha: 10 005 m²
Obostavaný priestor: 349 708 m³
Úžitková plocha: 51 067 m²
Začiatok výstavby: 10/2008
Koniec výstavby: 10/2011
Súťaž: 11/2005 – 1. miesto

(pet)
Vizualizácie: © ISOCHROM.com, Vienna