Budova Štátnej opery v Banskej Bystrici od Emila Belluša získa nový dizajn
Galéria(1)

Budova Štátnej opery v Banskej Bystrici od Emila Belluša získa nový dizajn

Uplynulé roky zastihli komplex Štátnej opery v Banskej Bystrici v štádiu nedôstojného chátrania, ktorý bol už na pokraji havarijného stavu. Prevádzku niekdajšieho Národného domu od architekta Emila Belluša z roku 1928 udržiavalo len úsilie vedenia divadla, umelcov a zamestnancov. Nedávno odštartovala jeho dostavba a prestavba, ktorej cieľom by podľa autora projektu Ing. arch. Petra Kucharoviča „mala byť okrem vytvorenia modernej architektúry harmónia s okolím, ale i prijateľná miera dominancie“.


„Z architektonického hľadiska sa pri dostavbe kládol dôraz na také stvárnenie objektu, ktoré by malo vyjadrovať jeho funkciu,“ pokračuje architekt Kucharovič. „Hľadal sa súlad v riešení so susednými objektmi pomocou súčasného architektonického tvaroslovia, ale zároveň sa prihliadalo aj na istú mieru individuálnosti. Objekt by mal mať autonómiu a originalitu, no rešpektovalo sa aj existujúce prostredie – jeho hmotová a priestorová štruktúra, výškové parametre, stavebná čiara a pod.“

Budova Štátnej opery má 1 podzemné a 5 nadzemných podlaží so sedlovou strechou, pričom 5. NP slúži ako podkrovie. Riešenie uličnej fasády vychádza z jasne definovaného geometrického tvaru hlavnej hmoty, ktorá je akcentovaná nie príliš agresívnym architektonickým tvaroslovím. ­Nadstavba zo strany Cikkerovej ulice (a dostavby) je funkčne i architektonicky nevyhnutná, od nadstavby zo strany Švantnerovej ulice sa upustilo.

„Otvorený priestor (parku) smerom k Hronu umožňuje vizuálny kontakt s celou stenou pôvodného objektu a nadstavba, o ktorej sa uvažovalo, by pôvodné riešenie do značnej miery znehodnotila,“ vysvetľuje architekt Peter Kucharovič. Najväčší objem sa pristavuje zo zadnej strany Štátnej opery. Je to dôsledok nevyhnutného rozšírenia javiska, pretože súčasná plocha javiska pre operu a balet nevyhovuje, a následne i rozšírenia povraziska.

„Architektonické riešenie prístavby s ihlanovitým zastrešením rešpektuje pôvodnú hmotovú koncepciu architekta Emila Belluša, avšak materiálovým a farebným riešením by sa malo zreteľne poukázať na hranice medzi pôvodným a novým,“ zdôrazňuje Peter Kucharovič.

Ukončenie prvej etapy sa predpokladá začiatkom roka 2010.

Dostavba a prestavba budovy Štátnej opery v Banskej Bystrici
Miesto: Národná ul. 11, Banská Bystrica
Autor: Ing. arch. Peter Kucharovič
Investor: Štátna opera
Začiatok výstavby: 8/2008
Koniec výstavby: 2/2010
Úžitková plocha: 4 404,6 m2
Generálny dodávateľ: HORNEX, a. s.

(pet)
Vizualizácie: CAADG, Ing. arch. Peter Kucharovič