Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke
Galéria(6)

Bratislavské Divadlo Aréna naberie obnovou druhý dych

Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke je od januára 2022 v procese obnovy a výraznej modernizácie, ktorá sa týka aj technológií.

Pre rekonštrukciu divadlo dočasne sídli v priestoroch Divadla Pavla Országha Hviezdoslava na Laurinskej ulici v centre mesta. Historická budova Arény z roku 1898 je na Viedenskej ceste v susedstve pravého brehu Dunaja.

Pred ňou tam stál otvorený drevený amfiteáter z roku 1828 s 3-tisíc miestami. Architektom divadla bol Talian Ettore Fenderl, ktorý vyštudoval stavebné inžinierstvo v Miláne.

Od roku 2002 patrí budova do majetku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Zámerom rekonštrukcie je obnova unikátnej divadelnej budovy a zvýšenie kvality kultúrnej infraštruktúry medzi zriaďovanými divadlami v kraji. V roku 2020 ponúkala veľká sála miesta pre 318 divákov, pri štandardnej úprave 264 miest.

Vizualizácia stavu po obnove divadla.
Vizualizácia stavu po obnove divadla.
Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke
Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke
Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke

Pribudnú aj nové herecké šatne

„Po ukončení prác pôjde o jedno z najmodernejších divadiel na Slovensku s novou svetelnou, zvukovou technikou a javiskovými technológiami,“ uviedla pre ASB hovorkyňa kraja Lucia Forman s tým, že celkové náklady vrátane technológie budú cca 7 miliónov eur.  Podľa predsedu BSK Juraja Drobu takmer 4 milióny eur z tejto sumy poskytol štát v minulosti.

Kraj doposiaľ nezaznamenal v súvislosti s  Arénou navýšenie cien stavebných materiálov a prác. Divadelné zázemie bude väčšie, pribudnú nové šatne pre hercov, skladové priestory. Návštevníci budú mať k dispozícii moderné, kultivované priestory hodné 21. storočia.

V januári tohto roka si prebral stavenisko zhotoviteľ stavby, spoločnosť Metrostav Slovakia. Firma má v portfóliu aj rekonštrukciu ranobarokového kaštieľa v Dubnici nad Váhom či obnovu historickej jazdiarne v Trebišove.

Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke
Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke | Zdroj: Miro Pochyba

Odvtedy sa urobili, podľa informácií z BSK, takmer všetky plánované búracie práce a zemné práce a obnovil sa areálový vodovod s kanalizáciou. Počas leta sa bude pracovať  na streche, vybudovaní oceľových a železobetónových konštrukcií.

Koncom leta majú nasledovať reštaurátorské práce. Následne v 3. a 4. štvrťroku tohto roka sa začnú práce na interiéri divadla. V záverečnej fáze budú osadené všetky javiskové technológie spolu so svetelnou, zvukovou a premietacou technikou.

Okrem obnovy divadla je v pláne nová kaviareň na terase, ktorá sa vytvorí zväčšením protipožiarnych okien a schodiska. Kaviareň bude fungovať aj mimo divadelnej prevádzky.

Vizuálne sa budova vráti do roku 1939. Architekt Gabriel Drobniak vyhral súťaž na projektanta rekonštrukcie. V portfóliu má napríklad obnovu Reduty či bývalého hotela na Štúrovej ulici v Bratislave, tri objekty – kultúrne pamiatky – v rámci univerzity v Trnave. Moderné divadlo, akým bude Aréna, potrebuje zázemie. To sa dá získať rozšírením zadného traktu budovy. Z roku 1922 pochádzajú pôvodné skice, ktoré dokázali existenciu drevenej prístavby v minulosti. „Na ich základe sme presadili, že môžeme budovu rozšíriť,“ povedal Drobniak. V novej siluete divadla pribudne veža s výškou 18 metrov, ktorá skryje „ťahy“ kulís, čo súvisí s technickým zázemím divadla.

Vizualizácia stavu po obnove divadla.
Vizualizácia stavu po obnove divadla. | Zdroj: metrostav.sk

Najprv bola Aréna pantomimickým divadlom

Cesta k rekonštrukcii historickej budovy divadla bola dlhá. V roku 1994 medzinárodne známy slovenský mím Milan Sládek založil Nadáciu za obnovenie Divadla Aréna a v nasledujúcom roku sa začala čiastková obnova, nevyhnutná na prevádzku pantomimického divadla.

To však nepokrylo potreby moderného činoherného divadla, pretože pantomimické divadlo je neverbálny a technicky menej náročný žáner.

Až do roku 2021 divadlo podľa L. Forman fungovalo v takomto provizóriu a nedisponovalo takmer žiadnymi divadelnými technológiami – bez javiskovej hydrauliky, tzv. ťahov a točne.

Elektrické rozvody neboli prispôsobené používaniu divadelnej osvetľovacej techniky, ktorá vytvára náročnejšie svetelné dizajny a potrebuje vyšší počet reflektorov. To zapríčiňovalo neustále problémy s elektrickými rozvodmi a kabelážou.

Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke
Národná kultúrna pamiatka Divadlo Aréna v bratislavskej Petržalke | Zdroj: Miro Pochyba

Problémy so spodnou vodou

Budova v blízkosti Dunaja mala neustále problémy s vyrážaním spodnej vody, t.j. kanalizáciou, ktorú museli niekoľkokrát opravovať po jednotlivých častiach. To malo za následok potrebu neustáleho čistenia a uvoľňovania žumpy v areáli divadla.

„Dlhodobo bola prevádzka divadla skomplikovaná nevyriešenými majetkovoprávnymi pomermi s majiteľmi tzv. domčeka, v ktorom bývala rodina, a preto nebolo možné kontrolovať pohyb ľudí v areáli a dohliadať na bezpečnosť. Rovnako nebola doriešená vodná veža, nachádzajúca sa v bezprostrednej blízkosti budovy Divadla Aréna,“ doplnila Forman.

K divadlu v Petržalke je možné prísť pešo a električkou po Starom moste, ale aj autom. Počet parkovacích miest bude po rekonštrukcii zachovaný, bude to asi 50 miest. Priestor parkoviska bude okrem parkovania určený aj na umelecké aktivity, na inštaláciu šapitó, sidespecific projekty a pod.

Rekonštrukcia Divadla Aréna, Bratislava

Investor: Bratislavský samosprávny kraj
Architekt: Gabriel Drobniak
Náklady: cca 7 miliónov eur
Realizácia: 02/2022- 3. štvrťrok 2023

Monika Voleková