zarnovicka

Kultúra a knihy. Bratislava vypísala novú architektonickú súťaž

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Bratislava – Rača vyhlasujú architektonicko-urbanistickú súťaž na obnovu kultúrneho strediska a knižnice na Žarnovickej ulici v Rači.

Kultúrne stredisko s knižnicou sa nachádza na Žarnovickej ulici medzi historickou časťou Rače a sídliskom z 80. rokov minulého storočia. Zo strediska v pomerne husto osídlenej štvrti sa stalo obľúbené miesto pre voľnočasové aktivity tamojších obyvateľov. Využívajú ho najmä rodičia s deťmi, seniori či imobilní ľudia.

Stredisko zastrešuje rôzne aktivity, spolky, pravidelné aj nepravidelné spoločenské podujatia. Stretávajú sa tu záujmové skupiny rôznych vekových kategórií, komerčné aj ochotnícke organizácie. Často prebiehajú aktivity viacerých spolkov a klubov súbežne, informuje MIB.

Budova z roku 1984 však už postupne dosluhuje. S tým súvisí aj energetická náročnosť jej prevádzky. V lete bývajú priestory príliš vyhriate a v zime nedostatočne prekúrené. V nevyhovujúcom stave je aj vonkajší amfiteáter, ktorý sa väčšinu roka nedá využívať kvôli teplu alebo zime. Rovnako má budova nepostačujúcu kapacitu pre rôzne spoločenské akcie a nie je tu vytvorený bezbariérový prístup.<

Náklady za architektonickú súťaž znáša Metropolitný inštitút Bratislavy, ktorý so súťažou pomáha a samotnú rekonštrukciu bude hradiť mestská časť Bratislava – Rača.

Štyri kľúčové časti

Súčasťou zadania architektonicko-urbanistickej súťaže je budova strediska, amfiteáter a tiež trafostanica, ktorú vlastní mestská časť Rača a úlohou architektov bude zakomponovať ju do celku. Architekti musia navrhnúť aj umiestnenie minimálne 11 parkovacích miest v bezprostrednom okolí areálu.

Budova kultúrneho strediska by mala mať po rekonštrukcii štyri kľúčové časti, a to knižnicu, spolkové priestory, spoločenskú sálu pre 120 až 160 ľudí a kaviareň, ktorá celý objekt oživí.

„Od súťažných návrhov očakávame, že prinesú zaujímavé riešenie ako vytvoriť multifunkčné a flexibilné kultúrne stredisko s bezbariérovým prístupom, ktoré splní požiadavky rôznych skupín obyvateľov. Rovnako sme zvedaví, ako sa architekti popasujú s úlohou prepojenia súčasnej fasády s exteriérom. Z hľadiska energetickej náročnosti budovy požadujeme riešenie, vďaka ktorému bude stredisko v budúcnosti energeticky efektívne,“ priblížil Peter Lényi, riaditeľ Sekcie súťaží z MIB.

zarnovicka
Poloha objektu. | Zdroj: MIB

Lákadlom sú masové akcie

Súčasťou architektonického zadania sú aj výsledky z dotazníkového prieskumu, ktorý uskutočnila Sekcia mestských štúdií a participácie ešte v marci tohto roka a vyplnilo ho 429 ľudí.

“Z prieskumu vyšlo, že najväčším lákadlom pre širokú verejnosť sú masovejšie akcie, ktoré prirodzene vytvárajú dopyt po zvýšení kapacít. Pre respondentov boli dôležité aj vonkajšie verejné priestory, a to pravdepodobne vplyvom pandemického obdobia,” uviedla Milota Sidorová, riaditeľka Sekcie mestských štúdií a participácie z MIB.

Architekti sa budú môcť zapojiť do súťaže do 19. novembra 2021 a víťazný návrh bude verejnosti známy najskôr v januári 2022. Predpokladaný termín začatia obnovy tohto miesta je v roku 2023.

red