Interiér pobočky WBP Online

interier pobocky wbp online

Sklenené „vajíčko“ ako vstupná brána do bratislavského centra Eurovea je atraktívnou adresou, ale aj výzvou pre architektov – interiérových dizajnérov. Organické tvary vonkajšej architektúry navodzujú koncept oblých tvarov i vo vnútri, aj tie však môžu mať podoby, ktoré prekvapia – farebne, dispozíciou, materiálmi.

Dobrý výhľad a kompletne zasklená fasáda – to sú základné vlastnosti administratívneho priestoru. Výhodná štartovacia pozícia však priniesla aj tajničku s náročným riešením: extrémne preslnenie s prehrievaním priestoru a s tým súvisiace problémy s prácou na počítači. „Tieto charakteristiky boli v tomto prípade také výrazné, že cieľom nášho návrhu bolo vytvoriť pre klienta spôsob ich regulovania, ktorý by sa neobmedzoval len na používanie žalúzií,“ približuje koncept Oliver Sadovský. „Investor taktiež hľadal určitý typ oddychového (lounge) priestoru, v ktorom by jeho klienti mohli nerušene sledovať aktuálne ekonomické informácie a popíjať kvalitnú kávu.“

Dve zóny
Architekti, ktorí sa v Bratislave zviditeľnili „mestskými zásahmi“, aktívne zasiahli aj do daného pôdorysu s takmer 500 štvorcovými metrami. Do priestoru vložili líniu otočných panelov, ktorými ho rozdelili na dve časti. Prvá, introvertná „chill out“ zóna sa dokáže prostredníctvom panelov oddeliť od vonkajšieho sveta a jeho svetla, druhá, extrovertná zóna obsahuje dve zasadačky a barový pult s kávovarom.

Prelínanie týchto svetov, ako aj možnosť otvoriť výhľad a naplno vpustiť slnko dovnútra dispozície záleží len na aktuálnej potrebe alebo nálade užívateľa. Štyridsaťpäť otáčavých panelov na diaľkové ovládanie má jednu stranu dyhovanú a druhú bielu a po uzatvorení priestoru plynulo prechádzajú do oblej linky. Návrh tak ponúka možnosť vytvoriť si odlišné atmosféry v priestore.

Farebné akcenty
Dva svety, rozličné nálady. Samozrejme, pri ich identifikácii nechýbajú farebné akcenty. V introvertnej zóne sa použil farebný zelený koberec doplnený o monochromatické interiérové prvky – biely korianový recepčný pult, biely pult na počítače, čierne stolíky a sivé sofa. V extrovertnej zóne orientovanej von je použitý sivý „pixelový“ koberec spolu s ďalšími prvkami – farebnými stoličkami v oboch zasadačkách a žltým korianovým kuchynským pultom. Pracovná zóna sa delí na uzatvorené kancelárie a open-space pracovisko, ktorého monochromatickú farebnú schému dopĺňa akcent v podobe žltej skrine. Jej pixelartový motív prechádza formou tapety aj na steny. Samotné kancelárie majú zase farebný koberec s čierno-bielym zariadením.

Vallo Sadovsky Architects vytvorili v interiéri dva svety, aby ich následne prepojili. Využili danosti priestoru, ale zároveň sa s ním pohrali ako s pixelmi na obrazovke. Naplnili ho megabajtmi informácií, ktoré však neprekrývajú účel – aby dizajn slúžil svojej funkcii.
–>–>

POBOČKA SPOLOČNOSTI WBP ONLINE
Miesto: Eurovea, Bratislava
Investor: World Business Press (WBP) Online
Architekti: Vallo Sadovsky Architects, (Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Peter Janeček, Branislav Husárik)
Začiatok realizácie: 2011
Ukončenie realizácie: 2012
Plocha: 485 m2

TEXT: ĽUDOVÍT PETRÁNSKY
foto: DANO VESELSKÝ

Článok bol uverejnený v časopise ASB.