Industriálny dizajn ako benefit

image 79278 25 v1

Z továrne na výrobu papiera sa po rekonštrukcii stali pracovné priestory určené pre kreatívny priemysel. Tmavá a chladná fabrika prešla kompletnou premenou. V objekte sa nachádzajú priestory ako fotografické štúdio, kuchynské štúdio či mezanínový loft určený na bývanie. 

Tejto veľkej úlohy – spojiť industriálny štýl a tvorivé štúdiá – sa úspešne chopil ateliér Gresford Architects. Vybavenie všetkých miestností nie je ničím výrazné, necháva vyniknúť industriálne prvky zachované z predchádzajúcej prevádzky.


Bytové lofty bývajú vyhľadávaným artiklom najmä pre panoramatický výhľad, obzvlášť ak zasklenie zaberá polovicu zastrešenia ako v tomto prípade. Pri dlhšom užívaní však treba nutne riešiť otázku vykurovania a chladenia miestností.


Vo vrchnej časti vloženého mezanínu sa nachádza spálňa. Najmä pri pohľade zhora možno postrehnúť minimalistický prístup autorov pri zariaďovaní a premyslené rozmiestnenie úložných priestorov.


Veľké plochy nesmú pôsobiť fádne, a to ani zblízka, ani zďaleka. Architekti preto ponechali tehlové murivo neomietnuté a doplnili ho ďalším nehomogénnym materiálom – dreveným masívom.


Jednotlivé zóny sa od seba odlišujú farebnosťou či funkciou. Hranice medzi týmito zónami však neurčujú masívne priečky, ale zasklené dvere, ktoré skôr jednotlivé zóny spájajú do jedného otvoreného celku.


Z bývalých papierní vznikli priestory s názvom Paper Mill Studios – potenciálnym nájomníkom poskytujú napríklad pracovné plochy v open space kancelárii. Majitelia by nimi chceli osloviť hlavne ľudí z kreatívneho odvetvia.


K dispozícii je na prenájom univerzálny priestor, vhodný aj na konanie rôznych akcií. Celú miestnosť možno podľa požiadaviek rozdeliť na menšie plochy – napríklad správne zvolenými interiérovými prvkami, ako sú obojstranné knižnice či dočasné priečky.


Kovové lampy či lustre visiace na kábli, retro kuchynské doplnky… – to všetko reprezentuje industriálny dizajn až do posledného detailu.


Striedanie odkrytých drsných povrchov s hladkými povrchmi vytvára spolu s priečne uloženými stropnými nosníkmi pútavý dizajnový rytmus.

Z výkresu dispozície tohto objektu sa dá sotva vyčítať, ako starostlivo architekti pracovali so svetlom, hĺbkou a kompozíciou každej miestnosti. Počas dňa sa však v štúdiách odohráva zaujímavá hra svetla a tieňa.


Každá miestnosť má špecifickú atmosféru, ktorú sa podarilo docieliť aj správnym výberom osvetlenia, a to prostredníctvom lámp či prepúšťania denného svetla.


Súkromné zóny sú síce oddelené od spoločenských, ale spálňa stále poskytuje vizuálny kontakt s miestnosťou nachádzajúcou sa pod mezanínom.


Spojenie súčasného dizajnu s pôvodným výberom materiálov je príkladným architektonickým receptom – interiér si tak ponechal časť svojho historického vzhľadu.


Viacúčelový priestor spája do jedného celku jeden spoločný element, a tým je tehla, ktorá sa objavuje v celej bývalej továrni.

Viac na inhabitat.com

AUTOR: Gresford Architects
LOKALITA: Londýn, UK
TEXT: Katarína Vankušová
FOTO: Gresford Architects