asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Nápaditá rekonštrukcia starého domu: Deti majú horolezeckú stenu aj hasičskú tyč

05.02.2018

Potreba väčšieho priestoru je pri starých domoch veľmi častým dôvodom rekonštrukcie. Navyše, staré domy boli zvyčajne aj dosť tmavé a izby v nich malé. Rekonštrukcia starého domu od anglických architektov zo štúdia Scenario Architecture ukazuje, čo všetko sa dá dosiahnuť použitím skla a čo vznikne, keď je architekt sám sebe klientom.

Skvelá príležitosť

Majitelia tento dom zakúpili s cieľom úplne ho zrekonštruovať, rozšíriť a prispôsobiť ho potrebám moderného rodinného života. Architektka Maya Carni, ktorá projekt viedla, tvrdí, že táto zákazka im dala príležitosť overiť si v praxi, čo tvrdia a prezentujú. Hlavnou úlohou projektu bolo nájsť spôsob, ako spojiť prednú časť domu, ktorá pôvodne mala dva samostatné viktoriánske vchody, so suterénom.

Foto: © Matt Clayton

Sami sebe klientom

Pikantériou je, že majiteľmi domu sú samotní architekti, ktorí projekt realizovali. Vravia, že po prvýkrát vyskúšali byť sami sebe klientmi. Pozitívne bolo, že nemuseli svoje predstavy kombinovať s predstavami iných ľudí, čo neraz býva kontraproduktívne.

Foto: © Matt Clayton

Využitý každý kút

Ďalším cieľom architektov bolo využiť každý možný priestor, ktorý dom ponúkal. Využili tiež priestory pod schodmi, v podzemí, v chodbách a priestory s obmedzenou výškou. 

Foto: © Matt Clayton

Pod schodmi sa nachádza aj vysúvací stôl a lavica pre deti, kde sa môžu hrať, kresliť alebo si robiť domáce úlohy. Prijemné je využitie „výkladu“ pri kuchynskej linke, do ktorého je včlenená lavica vhodná na leňošenie.

Foto: © Matt Clayton

Horolezecká stena aj hasičská tyč

Deti dostali možnosť navrhnúť si dizajn vlastnej izby. Výsledok je fascinujúci. Nechýba horolezecká stena, ktorá vedie k „tajomnému priestoru“. Ten vznikol rozšírením domu. Nemenej dobrý je spôsob, akým sa z týchto tajomných miest vrátiť – na tento účel slúži hasičská tyč! Dom má taktiež schopnosť upravovať sa podľa časom meniacich sa potrieb jeho majiteľov.

Foto: © Matt Clayton

Detaily, ktoré zmenili všetko

Kuchyňa je priamo prepojená s vonkajším prostredím, kde sa deti môžu hrať na trávniku. Otvorením dvojkrídlových dverí sa dosiahne spojenie interiéru s exteriérom.

Foto: © Matt Clayton

Pokiaľ ide o ďalšie miestnosti, okrem kuchyne a spální tu nájdete salónik, vedľa schodov knižnicu. Fascinujúcim momentom je sklená strecha nad schodiskom, ktorá privádza prirodzené svetlo do interiéru počas celého dňa.

Foto: © Matt Clayton

Najčarovnejšiu zmenu však architekti dosiahli vďaka použitiu skla. Či už ide o interiér – zábradlie schodiska –, alebo veľké okná a dvere, do domu sa dostalo podstatne viac svetla ako kedysi. Zasklený je aj kúsok strechy nad jedálenským stolom či steny knižnice. 

Foto: © Matt Clayton

Scenario's House v skratke

Architektonické štúdio: Scenario Architecture
Hlavný architekt: Maya Carni
Lokalita: Londýn, Veľká Británia
Plocha: 202 m2
Realizácia: 2016

  

Sabína Zavarská
Foto: © Matt Clayton

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP