asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Olivový dom: experiment, ktorý zotrel hranice medzi interiérom a exteriérom

15.06.2017

Malý príjemný letný domček od architektky Evy Sopeoglou, ktorý stojí uprostred olivového hája v Chalkidiki v Grécku, napriek tomu, že možno na prvý pohľad až tak neočarí, fascinuje svojou ľahkosťou a vzdušnosťou. Ide však o vysokoexperimentálny projekt, využívajúci špičkovú digitálnu technológiu CAD/CAM, a to inovatívnym spôsobom, ktorý si rozhodne zaslúži pozornosť.

S výhľadom na more a v súlade so slnkom

Všetky komponenty budúceho letného domčeka boli starostlivo vopred pripravené. Dizajn domu i jeho umiestnenie sú dôsledne vytvorené podľa polohy Slnka v jednotlivých fázach dňa, a tak zabezpečuje dostatok svetla, keď je to potrebné, ale aj nezvyčajné tienenie pred nepríjemným priamym slnkom. Domček má obdĺžnikový pôdorys s rozmermi 3 × 7 m a je rozdelený na menšie miestnosti.

Tieto priestory spája chodba. Okrem výhľadu na more architektka intenzívne zapracovala prírodu do projektu aj iným spôsobom – priamo zakomponovala okolité olivovníky do usporiadania domu a stali sa jeho neoddeliteľnou súčasťou. Neďaleko sa nachádza tiež známy kláštor Mount Athos.

Olivový dom: experiment, ktorý zotrel hranice medzi interiérom a exteriérom foto - ES_TheOliveTreeHouse-28

Flexibilný kovový „obal“

Fascinujúci je už samotný vonkajší „obal“ letného domu, ktorý tvorí len ľahký kov. Obopína základnú štruktúru domu a dá sa prispôsobiť potrebám obyvateľov – je ho možné flexibilne upraviť. Perforovaný vzor symbolizuje okolité olivové stromy, rovnako ako aj farba.

Vďaka nemu v interiéri vznikajú počas rôznych fáz dňa rozdielne, neustále sa meniace tiene a hra so svetlom. Každá miestnosť má svoj vlastný charakter, odvodený od kvality a intenzity tieňov.

Vietor, teplota, ventilácia

Architektka pri realizácii a osadení letného domu skúmala nielen pôsobenie slnka, ale aj vetra, ktorý je tiež pri tomto letnom bývaní zohľadnený. Tvrdí, že štúdium vetra, miestnych tepelných javov, rovnako aj prirodzená ventilácia cez šikmú strechu boli základnými princípmi na zabezpečenie pohodlia v interiéri. Ako sme už naznačili, celá konštrukcia je prefabrikovaná a môže byť kedykoľvek demontovaná, teda do prírodného prostredia takmer vôbec nezasahuje a nezanechá v ňom stopu. 

Vonku, a predsa v súkromí

Tento letný dom je nízkonákladový, absolútne stiera hranice medzi exteriérom a interiérom a popritom zabezpečuje nevyhnutný komfort svojim obyvateľom.

Ste vnútri, ale prakticky ste vonku alebo ste vonku, a predsa máte svoje súkromie a pohodlie. Kovová fasáda s vyrezávanými olivovými listami bola vytvorená v úzkej spolupráci so spoločnosťou METALSO.

Perforácia a skladanie boli realizované s použitím vysokokvalitného CNC dierovacieho stroja. Prostredníctvom série testov bola vyvinutá pracovná metóda – prispôsobiteľná, ale ekonomická, ktorá umožňovala expresívny účinok. Nečudo, že projekt získal hneď niekoľko ocenení.

Olivový dom v kocke

Architekt: Eva Sopeoglou
Lokalita: Sithonia, Chalkidiki, Grécko
Plocha: 21 m2
Rok projektu: 2011 až 2012
Rok realizácie: 2016
Výrobca: Akzo Nobel  

Text: Sabína Zavarská
Foto: Mariana Bisti

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP