asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Na povale ako doma? Prečo nie!

17.07.2017

Povala patrila kedysi k častiam domu, ktoré slúžili maximálne na odkladanie starých nepotrebných vecí. Dnes je situácia iná a mnoho rodín prichádza na to, že tento priestor sa dá skvele využiť nielen ako sklad, ale aj na bývanie. Navyše, bude mať svoje špeciálne čaro, napríklad ako zrekonštruovaná povala nad časťou hospodárskeho dvora v českej obci Hořenice. 

Takto sa s premenou povaly pohrali architekti zo štúdia 3+1 architekti:

Pohodlné bývanie pod vysokou strechou

Oživená povala si vyžiadala veľa práce. V prvom rade bolo nevyhnutné otvorenie až po strechu a ďalšie technické úpravy, výsledok však rozhodne stojí za to. Spoločenský priestor obklopuje stredový elegantný kozub a tvorí ho obývacia miestnosť, z druhej strany jedálenský kút a kuchynská časť. Kozub je z tohto dôvodu riešený ako obojstranný – príjemné plápolanie ohňa môžete vidieť ako z obývačky, tak od jedálenského stola. Obnovený krov dodáva špeciálnu útulnú atmosféru a odhaľuje celú výšku strechy.

Moderné v kontraste s históriou

Nevyhnutnosťou bolo vytvoriť nové strešné okná, ktoré sú v hlavnej časti osadené po dvoch nad sebou (zo severnej strany), aby zabezpečili čo najideálnejšie presvetlenie priestoru. V časti strechy orientovanej na juh – do dvora – sú umiestnené zaujímavé výhľadové horizontálne svetlíky.

Kuchynskú časť obytného priestoru tvorí minimalistická biela linka so zabudovanými spotrebičmi, skriňa, jednoduché osvetlenie vo forme na trámy naťahaných káblov a žiaroviek. Ani odkaz na minulosť nezostal zanedbaný – nájdeme tu v kontraste s modernou linkou starší príborník, aké si pamätáme z čias socializmu.

Čistá biela a teplé drevo

Veľmi útulne pôsobí aj spálňa v bielo-hnedej kombinácii, ktorá má vlastnú kúpeľňu. Za pozornosť stoja nielen steny všade omietnuté nabielo, ktoré priestor presvetľujú, a drevené trámy, ktoré nájdeme aj v tejto časti obytného priestoru, ale tiež drevené biele dvere a čierne detaily vo forme okrúhlych vypínačov a zástrčiek v retro štýle či osvetlenie.

Nakoniec, i kreslo v spálni pripomína staršie časy. Elegancia a čistota bielej nechýba ani v kúpeľni so sprchovacím kútom. Nájdeme tu aj ďalšiu spálňu, určenú pre rodičov. V priestoroch povaly sa tiež nachádza detská izba, z ktorej sa schodíkmi dá vyjsť ešte vyššie – do priestoru na hranie a relax.

Jeden z mnohých zámerov

Oživenie priestoru povaly nad časťou hospodárskeho dvora bolo len jedným z mnohých zámerov, ktoré na svojom majetku realizuje a plánuje realizovať rozvetvená domáca rodina. „Sme radi, že sme mohli toto pevne zomknuté, no zároveň nezvyčajne otvorené spoločenstvo spoznať a projektovo sprevádzať.

Očarení miestom a srdečnou atmosférou postupne spoznávame miestne rituály, potvrdzujúce cyklickosť času, a tešíme sa na ďalšie, postupne sa vynárajúce úlohy. Kombinácia činorodosti stavebníkov a rozľahlosti statkov je ich priebežným zdrojom,“ opisuje prostredie tvorby a realizácie architekt Pavel Plánička.

Rekonštrukcia povaly Hořenice v kocke

Architektonické štúdio:   3+1 architekti    
Lokalita: Hořenice, Česká republika
Projekt:    2016
Realizácia:    2017
Úžitková plocha:    220 m2
Obstavaný priestor:    900 m3



Text: Sabína Zavarská
Foto: Pavel Plánička

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP