asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Luxusný Warehouse hotel odkazuje na kurióznu minulosť budovy

10.07.2017

V zátoke Robertson Quay stojí zlatá baňa napínavých historiek. Luxusný hotel ukrýva minulosť plnú tajných obchodov s ópiom a alkoholom, interpretovanú prostredníctvom prémiového interiérového dizajnu.

Budova Warehouse hotela v centre Singapuru má kurióznu históriu. Postavili ju v roku 1895 v srdci oblasti, v ktorej operovali čínske tajné spoločnosti. Hráčstvo, nelegálne liehovary, „červená“ štvrť – všetko sa to skrývalo za fasádami „godownov“ (z malajského slova godong, skladisko) a zásterkou obchodu s korením. Sklad pod ikonickým trojstreším zažil ďalšiu rušnú éru v 80. rokoch, keď v ňom otvorili najznámejšiu singapurskú diskotéku. Dnes je zo Singapuru technologicky vyspelý „smart nation“ a Warehouse hotel rozkvitá po tretí raz.

Nenápadný exteriér ukrýva dizajnový klenot.

Odrazový mostík: história

Zarch (architekti zodpovední za rekonštrukciu) i Asylum (dizajnéri zodpovední za koncept interiéru) si dali záležať na prezentácii maxima z rázovitej minulosti objektu. Mnohé z pôvodných prvkov (tehlové steny či okenice) zachovali a niektoré prvky obnovili – napríklad strešné väzníky, ktoré natreli na čierno, aby priestoru dodali enigmatický charakter.

Recepcii je venovaný takmer celý prostredný trakt budovy.

Recepcii je venovaný takmer celý prostredný trakt budovy.

Priamo v recepčnom pulte prezentujú kolekciu artefaktov, ktoré kedysi používali „dailos“ – šéfovia historických obchodných skladov. Lokálne zozbierané sú aj oceľové kladky, figurujúce ako súčasť podmanivej svetelnej inštalácie v centrálnom priestore hotela. V bare si môžete vychutnať výber nápojov korešpondujúci s tromi životnými obdobiami objektu a na kultúrne dedičstvo sa opakovane odvolávajú aj detaily v dizajn manuáli hotela.

Od industriálu k elegancii

Viackrát ocenené singapurské štúdio Asylum sa ocitlo pred zaujímavou úlohou: redefinovať pôvodne industriálny interiér Warehouse hotela tak, aby jeho autenticita ostala zachovaná, ale aby získal teplo, eleganciu a jemnosť. Stavili na kvalitné materiály, starostlivo vyberané nábytkové prvky, premyslené osvetlenie a systém mobiliára s medenými súčasťami, ktorý navrhli pre hotelové izby.

Interiér evokuje atmosféru tajných stretnutí.

  Interiér evokuje atmosféru tajných stretnutí.

„Naším zámerom bolo uchrániť posolstvo tohto miesta a zároveň vytvoriť nový svieži pohľad na slovo ‘industriálny‘. Prostredie je hrejivé a sofistikované, no chceme zabrániť tomu, aby bolo po vizuálnej stránke príliš očividne zakorenené v minulosti,“ povedal šéf štúdia Chris Lee.

Súčasťou konceptu je aj expozícia súčasného umenia.

Súčasťou konceptu je aj expozícia súčasného umenia.

Vizuálne lahôdky

Warehouse hotel sa môže pochváliť 37 izbami. Keďže raster fasády po revitalizácii ostal zachovaný, no interiér sa mu nie vždy kompletne prispôsobuje, prirodzené svetlo do každej z izieb preniká z neočakávaných smerov – zo strešných okien, svetlíkov či dokonca krížom cez kúpeľňu. Všetky izby (okrem tých na prízemí) majú dvojitú výšku a priznanú šikmú strechu.

 Priestorová inštalácia: kúpeľňová zostava dominuje apartmánu.

 Priestorová inštalácia: kúpeľňová zostava dominuje apartmánu.

Dekor a mobiliár sobášia dnešný moderný Singapur s akousi érou zašlých čias, vytvárajúc luxusný, ale prívetivý štýl. Farebná škála je zredukovaná na odtiene sivej a hnedej s čiernymi štrukturálnymi prvkami. Pocit opulentnosti získate vďaka materiálom – drevenej podlahe, koženým kreslám či charakteristickému mramoru v kúpeľniach.

 Prvky obývacej steny vytvorili dizajnéri na mieru.

 Prvky obývacej steny vytvorili dizajnéri na mieru.

Geometricky jednoduché sofistikované prvky spájajú izby do jednoliateho konceptu. Vo výsledku pôsobí Warehouse hotel ako vzrušujúce útočisko pred ruchom zvyšku mesta. Na streche má dokonca „infinity“ bazén, v ktorom sa rozhodne zbavíte starostí všedného dňa.

Oáza komfortu: hrejivé farby a živá zeleň.

Oáza komfortu: hrejivé farby a živá zeleň.

WAREHOUSE HOTEL

Miesto: Robertson Quay, Singapur
Architekt: Zarch Collaboratives
Dizajn interiéru: Asylum
Investor: Lo & Behold group
Otvorenie: 01/2017
Počet izieb: 37
Rozloha izieb: 27 – 57 m²

SINGAPUR
TEXT: KORINA KRCHNIAKOVÁ,
FOTO A DOKUMENTÁCIA: THE WAREHOUSE HOTEL

Článok bol uverejnený v časopise ASB 6-7/2017.

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP