asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Ako to vyzerá, keď si architekti postavia štúdio v lese

18.10.2017

Anglický architektonický ateliér Invisible Studio sa pohral nielen so slovíčkami a vytvoril veľmi zaujímavý pracovný priestor, nazvaný Visible Studio. Pripomína domček na stračej nôžke, až na to, že má „nôžok“ viac, najmä však inú funkciu. 

Ak chceme pochopiť diela architektov tohto ateliéru, mali by sme najskôr vedieť niečo o ateliéri ako takom. Založil ho špecializovaný architekt Piers Taylor, ktorý dodnes Neviditeľné štúdio aj vedie, spolu s architektkou Kate Darby. Ich diela patria medzi často oceňované, sú držiteľmi mnohých architektonických ocenení.

Čo projekt, to originalita

Invisible Studio sa podľa slov svojho zakladateľa snaží byť inou organizáciou, ako sú bežné architektonické štúdiá. „Pracujeme prostredníctvom spolupráce, experimentovania, výskumu a vzdelávania. Fungujeme na medzinárodnej a lokálnej úrovni v rôznych oblastiach a na rôznych úrovniach. Pracujeme vo vlastnom štúdiu umiestnenom v lese... S každým projektom sa snažíme realizovať niečo výnimočné. Máme záujem vytvárať nezvyčajné, nádherné a inteligentné budovy, prostredie, ktoré je dôkladné, výnimočné a má širší dosah ako len vlastnú hmotnú aktuálnosť,“ charakterizujú štúdio architekti na vlastnej stránke.

Prízemie otvorené, prvé podlažie zatvorené

Viditeľné štúdio od tohto zaujímavého architektonického ateliéru získalo ocenenie na World Architecture Festival and Awards v roku 2016 ako najlepší malý priestor. Pozostáva z dvoch poschodí, vrchné tvorí 55 m2 uzatvoreného priestoru prístupného cez mostík priamo zo svahu (časť mostíka tvoria samotné výklopné dvere).

Stojí nad otvorenou dielňou slúžiacou na realizáciu modelov architektonických návrhov, na ktorých tvorcovia pracujú. Tento prekrytý priestor sa dá použiť aj ako úkryt pre techniku.

Nikto z nich predtým nestaval

Ďalšou zaujímavosťou je, že stavba bola realizovaná s pomocou susedov a priateľov (nikto z nich nikdy predtým nestaval budovu) a s použitím neošetreného, neznečisteného dreva vypestovaného v lese obklopujúcom štúdio. Projekt bol praktickým cvičením, či a ako je možné postaviť budovu i s nekvalifikovanými pracovníkmi, bez množstva výkresov a náčrtov tak, aby bola pri realizácii využitá improvizácia. „Chyby“ nekvalifikovaného tímu zostali na stavbe evidentné, architekti sa vôbec nepokúsili o ich zakrytie.

Žiadny materiál navyše

Drevo na celú stavbu bolo narezané za dva dni, keď bola k dispozícii mobilná píla. Pri výstavbe použili len drevo, ktoré rástlo na mieste samotného štúdia, žiadne iné. Množstvom materiálu bol daný jednoduchý a úsporný dizajn budovy. Projekt je vykurovaný odpadovým drevom z lesa. Celá jedna stena štúdia je priesvitná a ponúka príjemný výhľad do okolia, zároveň umožňuje znížiť náklady na osvetlenie.

Visible Studio v kocke

Architektonický ateliér: Invisible Studio
Autori projektu: Piers Taylor, Alan Matthews, Bernard Twist, Simon Schofield, Alfie Dring, Cuffer Matthews
Lokalita: Bath, Anglicko
Plocha: 55 m2
Rok realizácie: 2014
Náklady: 15 000 £

Sabína Zavarská

Foto: Andy Matthews, Piers Taylor

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP