Vykurovať  sa dá úsporne aj ekologicky (Profil spoločnosti ZEN – Zelená energia, s. r. o.)
Galéria(4)

Vykurovať sa dá úsporne aj ekologicky (Profil spoločnosti ZEN – Zelená energia, s. r. o.)

Partneri sekcie:

Spoločnosť ZEN – Zelená energia, s. r. o., vznikla v Košiciach začiatkom roka 2008, ale jej založeniu predchádzal zber informácií, analýza potrieb zákazníkov a rozširovanie odborných vedomostí členov spoločnosti. Aj preto sa mohla zaradiť medzi popredných poskytovateľov služieb v oblasti ekologického vykurovania a využívania obnoviteľných zdrojov energie. V ostatnom období sa spoločnosť rozhodla rozšíriť svoju činnosť a bytovým domom poskytuje komplexnú rekonštrukciu. O aktuálnej situácii v spoločnosti i jej ambíciách sme sa porozprávali s jej konateľom Ing. Petrom Šinglárom.

Ekologické vykurovacie systémy je pomerne široký pojem. Aké je ďalšie delenie týchto systémov a na akej báze fungujú?
 Áno, je to široký pojem. Ekologické vykurovacie systémy využívajú zdroje, ktoré nezaťažujú naše životné prostredie. Je to najmä priama energia slnka, ktorú efektívne využívame pro­stredníctvom slnečných kolektorov. Uskladnenú slnečnú energiu v biomase nazývame fytopalivom, ktoré je možné spaľovať v špeciálnych kotloch. Ďalej sem môžeme zaradiť aj tepelné čerpadlá, ktoré sú efektívne pri väčších realizáciách, ako sú priemyselné objekty a bytové domy. Je to ale len zlomok technologických vymožeností, ktoré vieme aplikovať v praxi.

Aká je miera ich úspešnosti v šetrení energiou?
Pri návrhu nestačí myslieť len na zdroj tepla, ale je potrebné zvoliť aj správnu reguláciu, klásť dôraz na transport tepla v rozvodoch, ako aj na spôsob odovzdania tepla do miestnosti, či je to podlahové kúrenie, radiátory, alebo konvektory. Pri takomto komplexnom riešení môžeme v porovnaní so zastaraným vykurovacím systémom dosiahnuť v niektorých prípadoch úsporu až 50 percent.

Ktorý z uvedených systémov je najžiadanejší a ktorý z nich má najrýchlejšiu dynamiku rastu?
Pre neustály rast cien fosílnych palív najčastejšie riešime vybudovanie kotolní na biomasu. Poskytuje nezávislé vykurovanie objektu v kombinácii so solárnym systémom, ktorý zasa zabezpečí prípravu teplej vody počas slneč­ných dní. Dynamiku rastu vidím v uvedených systémoch z niekoľkých dôvodov. Biomasa nad plynom vyhráva niekoľkonásobne. Kým pri prevádzkovaní plynovej kotolne zákazník nemá na výber a musí akceptovať zvýšenie cien plynu, pri biomase má možnosť zmeny. Napríklad pri vybudovaní kotolne na biomasu odovzdáme zákazníkovi aj zoznam výrobcov a predajcov biomasy. Náš zoznam aktuálne obsahuje 27 dodávateľov, z ktorých si prevádzkovateľ kotolne môže ľubovolne vybrať pre neho najvýhodnejšieho dodávateľa.

Majú prevádzkovatelia aj iné možnosti, ako sa dostať k dodávke vášho paliva?
Prevádzkovateľ kotolne na biomasu môže nechať dodávku paliva na našu spoločnosť. Určí, ktoré dni v roku mu máme doviesť zvolené palivo, a my sa postaráme o to, aby sa na miesto dostalo kvalitné palivo za najlepšiu cenu vrátane dopravy. Odberom a prepravou veľkých objemov paliva môžeme vyvíjať tlak na výrobcov a v mene prevádzkovateľa kotolne môžeme vyjednať lepšie podmienky. Dôležitý je aj fakt, že vďaka nášmu úsiliu a presvedčeniu investorov spaľovať domácu biomasu vytvárame na Slovensku nové pracovné miesta, znižujeme dovoz a spotrebu zemného plynu.

Aké veľké je teritórium vášho pôsobenia?
Realizácie robíme po celom Slovensku a naša činnosť funguje veľmi jednoducho. Po vypracovaní a odsúhlasení návrhu ekologického vykurovacieho systému zabezpečíme dovoz technológie priamo na miesto inštalácie. Ak je technológia pripravená, nastúpi montážna skupina, ktorá systém presne podľa projektu zapojí a spustí do prevádzky.

Ako sa uskutočňuje spolupráca s výrobcami dodávaných systémov a technológií, ktoré obchodne zabezpečujete pre slovenský trh?

Strategické partnerstvá s celosvetovo uznávanými dodávateľmi zariadení a riešení spolu s odbornosťou a profesionálnym prístupom našich zamestnancov nám umožňujú poskytovať komplexné riešenia optimalizované podľa požiadaviek a predstáv zákazníkov. Naša spoločnosť sa snaží o prvotriednu kvalitu dodávaných technológií, poskytovaných služieb a odbornosti od počiatočného návrhu cez komplexnú projekciu až po finálnu dodávku, montáž a uvedenie do prevádzky.

ZEN – Zelená energia, s. r. o.,Solárne kolektory,vykurovanieV ostatnom období začínate pôsobiť aj v oblasti realizácie zatepľovania budov. Bolo to vynútené potrebami vašich klientov?
Áno, okrem špecializácie na vykurovacie systémy, kotolne a solárne systémy sme sa rozhodli poskytovať bytovým domom aj komplexnú rekonštrukciu. Dôvod je prozaický. Veľa bytových domov má záujem o vybudovanie vlastnej kotolne alebo solárneho systému, často však pred tým potrebujú riešiť iné problémy. Patrí k nim napríklad výmena okien a vchodových dverí, zateplenie bytového domu či hydroizolácia strechy.

Veľmi často sa však realizácie ujmú menej spoľahlivé firmy, ktorých práca je problematická…
Áno, stáva sa, že bytový dom, ktorý má záujem o naše služby, sa najprv pustí do zateplenia. Zlým výberom realizačnej firmy sa ale časom začnú objavovať rôzne nedostatky, ako napríklad postupné uvoľňovanie izolačných dosiek alebo vlhnutie stien. Takéto faux pas môže úplne vylúčiť ďalšie úsporné opatrenia bytového domu a k solárnym systémom sa nikdy nedostanú. Preto sme sa rozhodli, že túto zodpovednosť prevezmeme od správcov budov a našim profesionálnym manažmentom vyberieme najlepšiu a finančne najvhodnejšiu alternatívu riešenia. Vďaka spokojnosti s našimi službami sa tak môžeme postupne dopracovať aj k realizácii kotolne na biomasu alebo solárneho systému. Zavŕšením komplexnosti ponúkaných služieb je vybavenie financovania potrebnej rekonštrukcie.

V minulosti zápasili realizačné spoločnosti s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Aká je súčasná situácia?
Našťastie, spolupracujeme s veľmi spoľahlivými projektantmi a montážnymi skupinami. Ak okrem zákazníkov sú aj naši profesijní partneri spokojní, nie je problém s dlhodobou spoluprácou. Som zástancom hry win-win, čiže prínos spolupráce musí cítiť každá strana.

Vašimi referenčnými stavbami sú najmä rodinné domy a bytové domy. Neplánujete ísť aj do inej sféry – logistiky, administratívy alebo obchodných centier?
Najväčší záujem o naše služby je práve v radoch správcov a vlastníkov spomínaných bytových a rodinných domov, kde je naozaj potrebná rekonštrukcia, ktorou je možné znížiť náklady na vykurovanie až o polovicu. Takáto investícia má návratnosť spravidla 3 až 5 rokov. Priebežne rokujeme aj s developerskými spoločnosťami, ktoré prejavujú záujem o riešenie ekologického vykurovania pri výstavbe nových rodinných a bytových domov. Úsporné ekologické vykurovanie pri novostavbách je veľmi žiadané. „Zelené domy“ sú pre investorov lákavejšie aj vzhľadom na nízke prevádzkové náklady. Ekologické vykurovacie systémy sú, samozrejme, lákavé aj pre administratívne a obchodné centrá. Okrem nízkych prevádzkových nákladov vyjadrujú aj ekologickú orientáciu objektu, čo vo veľkej miere zvyšuje ich reputáciu. Sme otvorení rokovať s investormi o ich realizačných zámeroch.
 
Pozrime sa na slovenský trh v širšom kontexte – pretrváva slovenské stavebníctvo v krízovom režime? Aké vidíte prognózy jeho vývoja?
Podľa môjho názoru kríza v stavebníctve stále pretrváva. Skutočnosťou však je, že pri neustálom zvyšovaní cien energie aj počas veľkej hospodár­skej krízy sa oplatí investovať do zníženia nákla­dov na vykurovanie. Financovanie vieme nastaviť tak, že realizácia nami navrhnutého systému sa bude mesačne splácať dosiahnutými úspora­mi. Myslím si, že len tak sa môžeme dopracovať k zmene. Nie je to inak ani s krízou. Keď chceme, aby sa skončila, musíme racionálne konať a neprestávať robiť. Robiť dobré veci, ktoré prinášajú úspory a vytvárajú nové pracovné miesta.

Čo spôsobila kríza v prevádzke vašej spoločnosti a čo by mohlo zlepšiť túto situáciu?
Počas krízy sme sa, ako väčšina firiem, naučili lepšie hospodáriť. Veľké úspory sme dosiahli najmä v skladovaní a rozvoze tovaru, čo sa odzrkadlilo aj na nižších cenách realizácií.

Na akej báze sa uskutočňuje vaša spolupráca s projektantmi a architektmi?
V tomto smere vidím priestor na zlepšenie, najmä preto, že naša spoločnosť prináša na trh aj vlastné solárne systémy radu ZEN HOUSE pre rodinné domy. Tieto systémy boli v predchádzajúcom roku veľmi populárne. Okrem toho ponúkame kombináciu patentovaného kondenzačného plynového kotla so solárnym systémom na podporu vykurovania pod názvom ZEN EcoTherm. Sú to veľmi zaujímavé produkty, ktoré pracujú s vysokou účinnosťou. Aj preto musíme s projektantmi a s architektmi nadviazať užšiu spoluprácu, aby sme ich obozná­mili s našimi produktmi, ktoré môžu byť veľmi prospešné pre investorov. Jedine tak môžu byť tieto produkty správne osadené v projektoch. Potešila by ma aj iniciatíva projektantov a architektov, ktorí sa zaujímajú o možnosti využitia obnoviteľných zdrojov energie.

Je slovo Zen v názve vašej spoločnosti aj symbolom na dosiahnutie vnútornej harmónie ako v budhizme?
Slovo ZEN v našej spoločnosti symbolizuje vnútornú harmóniu a cestu neustáleho zdokonaľovania. Správna rovnováha a harmónia sú dôležité vo firemnej kultúre, ako aj vo vzťahu našej spoločnosti ku klientom. Pri dodržaní týchto základných princípov sa možno odlíšiť od spoločností, ktoré sú zamerané len na zisk a veľakrát pritom zabudnú na svoje poslanie. Svojím konaním ubližujú nielen zákazníkom, ale aj prírode.

ZEN – Zelená energia, s. r. o.

Ing. Peter Šinglár,
konateľ spoločnosti
ZEN – Zelená energia, s. r. o.

Rozhovor pripravil: Ľudo Petránsky
FOTO: ZEN – Zelená energia

Článok bol uverejnený v časopise Správa budov.