asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Renovácia chalupy namiesto asanácie

08.04.2016

Panuje názor, že obnova starých budov je drahšia ako realizácia novostavby. Či už sa však ide o pyramídy, alebo o 170 rokov starú usadlosť v Tupadloch u Klatov, neplatí, že by sa renovácia ukázala ako nesprávne rozhodnutie. Stačí si len uvedomiť, že v porovnaní s novostavbou sa ušetrí napríklad na materiáli i provizórnych nájmoch, naopak, kladie sa dôraz na kvalitne odvedenú prácu, čo mnohokrát stojí viac trpezlivosti a času ako financií.

Nový začiatok 170 rokov starého domu

Dedina Tupadly sa nachádza 5 kilometrov od mesta Klatovy a počet jej obyvateľov je nižší ako vek tradičnej chalupy zrenovovanej ateliérom ov-a. Takéto idylické podmienky dokonale priliehajú k chalupe, ktorá pôvodne vôbec nemala stáť dodnes. Dodávateľ totiž na začiatku návrhu zastával názor, že budovu bude lepšie kompletne zbúrať a postaviť odznovu. Našťastie, všetko dopadlo inak, objekt so svojimi originálnymi črtami je opäť určený na bývanie a prechádzka po dome predstavuje putovanie po stopách riešenia technických i prevádzkových výziev, ktoré si vyžadovali tvorivý prístup.

Jasná predstava investora

Majiteľ objektu mal presnú predstavu, čo by mala dispozícia obsahovať. Chalupa sa skladá z troch častí. Predná (zrubová) časť si zachovala svoje využitie bez zmeny.

Nanovo bolo obývané podkrovie, prostredná (hospodárska) časť a zadná stodola. Na poschodí sa nachádzajú dve spálne so sociálnym zázemím.

Do tohto obytného priestoru sa vychádza po centrálnom schodisku cez otvorenú galériu, ktorá funguje ako priechod medzi živou spoločenskou zónou obývacej izby a odpočinkovou zónou. Je dobré, že sa v chalupe obnovila pôvodná funkcia bývania, pretože rekonštrukcia domu len pre jeho historickú hodnotu by bola zbytočne vynaložená námaha.

Tri odlišné časti domu spojené jedným stavebným programom

Od ulice nasledujú za sebou zrubové obydlie, kamenný chliev a tehlová stodola. Smerom k ceste sa orientuje okno pôvodnej sedliackej izby, na sever smeruje okno z kuchyne. Na poschodí sú umiestnené kolmo na štítovú stenu dve spálne, ktoré oddeľuje priečka vedená osou hrebeňa. Vďaka zatepleniu strechy nad konštrukciou krovu sa interiér mohol ozvláštniť nekrytým dreveným krovom. Denné svetlo privádzajú dovnútra nanovo prerazené okná. Kvôli prepojeniu dispozície bolo potrebné medzi všetkými troma úsekmi preraziť aj dverné otvory. Vytvorila sa tak komunikačná os pôvodnej izby– predsieň – nová obytná hala – nový obytný priestor. Táto os je vypointovaná prerazeným francúzskym oknom vo východnej štítovej stene.

Stavebné úpravy na súčasný štandard

Murované obvodové steny majú zateplenie z minerálnej vaty uložené za dreveným obložením, pretože stierková omietka na kontaktnom zateplení by pôsobila viac než neprimerane. Dosky obkladu predstavujú hneď dve výhody – prevetranie fasády a povrch, ktorý starne do krásy. Predná časť zrubovej stavby je omietnutá hlinenou omietkou s vápenným náterom. Nová krytina čo najmenej zaťažuje jestvujúcu strešnú konštrukciu, vláknocementové dosky sú ľahkým a lokálne využívaným materiálom na pokrývanie. Okrem materiálových opatrení sa štandard bývania výrazne zvýšil aj vďaka práci s priestormi. Napríklad vstup do stodoly cez stiesnenú halu, po ktorom sa náhle otvorí vysoký priestor s galériou, bude opakovaným prekvapením a zážitkom aj pre stálych obyvateľov domu.

Jasný ťah na záver

Zámerom ateliéru bolo vystihnúť a zdôrazniť jedinečný charakter pôvodnej usadlosti. Pri tomto projekte nejde o staromilskú konzerváciu historickej budovy, naopak, renovácia je o hľadaní nadčasového potenciálu tohto obydlia. Spôsob práce autorov návrhu vystihuje napríklad opis situovania schodiska:
„Umiestnenie schodiska bolo obmedzené zámerom v čo najmenšej miere narušiť existujúci krov a rovinu strechy. Bolo preverených množstvo variantov – od točitých cez dvojramenné po priame. Až pomenovanie vzťahu medzi prízemím a podkrovím, teda medzi ťažkým – kamenným a dreveným – krásnym, ale neprehľadným, viedlo k nutnosti priniesť jasný ťah. A teda priame schodisko rovnobežné s osou miestnosti.“

Pôvodný stav budovy

Pôdorys prízemia

Pôdorys 1. NP

Autori: ov-a/Jiří Opočenský, Štěpán Valouch
Lokalita: časť obce Tupadly, Klatovy
Projekt: 2008
Realizácia: 2008 – 2009
Úžitková plocha domu: 185 m2
Zastavaná plocha domu: 162 m2

TEXT: Katarína Vankušová
FOTO: Tomáš Souček
ZDROJ: Autorská správa

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP