image 82139 25 v1
Galéria(5)

Bernolákovo: Satelity po slovensky

Výstavba bytov sa rozbehla na plné obrátky a ani rodinné domy nezaostávajú. Už dávno neplatí, že satelity majú iba prívlastok bratislavské, vyrástli ako huby po daždi na okrajoch všetkých väčších slovenských miest.

IMG 5993
IMG 6015
IMG 6043
IMG 6045
IMG 6050

Suburbanizácia na slovenský spôsob prebrala zo zahraničia len to, čo vyhovuje nízkym nákladom na developovanie územia za čo najvyššie ceny za „štvorec“ prekvalifikovanej úrodnej pôdy. Minimálna dopravná infraštruktúra sa obmedzuje na šlendriánsky spevnené plochy, najlepšie v réžii vlastníkov pozemkov, ktoré sú pre istotu označené ako pešia zóna. Obojsmerné vozovky s veľkorysými chodníkmi a nebodaj predzáhradkami bez plotov sú ako nápad z inej galaxie.

Kanalizácia sa považuje v satelitoch za panské huncútstvo a ucelený architektonický výraz aspoň v rámci jednej ulice či dodržanie stavebnej čiary, alebo minimálne jednotne otočené hrebene striech, to už sú regulatívy, ktoré presahujú chápanie záujemcov o pohodlné bývanie na fliačiku za mestom s miniatúrnym trávnikom. Dvojmetrové ploty, kosačka z hobymarketu a denné sedenie vo vlastnom aute pre zápchy na ceste sú zhmotnením sna, ktorému sa poddá mnoho mladých rodín v duchu hesla: Môj dom, môj hrad.

Máte aj vy zaujimavý postreh?
Zdokumentujte ho, napíšte nám a zverejníme ho v Blogu (asbportal@jaga.sk).

Text: Mária Nováková
Foto: Miro Pochyba