image 81018 25 v1
Galéria(8)

Vinárstvo Lahofer

Partneri sekcie:

Južná Morava a jej mierne zvlnené pahorky sú synonymom skvelého vína. Rovnaké spojenie však môže vytvoriť aj kvalitné, architektonicky zvládnuté vinárstvo.

01 Lahofer Winery inter2
02 Lahofer Winery exter1 1
03 Lahofer Winery exter2
04 Lahofer Winery inter1 om
vybrat 12 22 23 24 26 Vinarstvi Lahofer 23
vybrat 12 22 23 24 26 Vinarstvi Lahofer 24
vybrat 12 22 23 24 26 Vinarstvi Lahofer 26

Architektúra vinárstiev je typologickou kategóriou, ktorá sa teší dlhodobej obľube. Mnohé kvalitné realizácie sú rekonštrukciou pôvodných či pamiatkovou obnovou historických objektov. Pribúdajú však aj novostavby a vinárom-investorom slúži ku cti, že tak, ako sa sami radi prezentujú kvalitným produktom, vnímajú aj architektúru.

Prirodzená cesta - z vinice na degustáciu s výhľadom do krajiny.

Dva archetypy

Severovýchodne od obce Dobšice má svoje vinice vinárstvo Lahofer. Návrh nového výrobno-expedičného komplexu, ktorý zahŕňa aj administratívnu a návštevnícku zónu zverili šikovným mladým architektom zo štúdia Chybik+Kristof associated architects. Tí svoj návrh koncipovali na základe dvoch archetypov. Prvým je mierne zvlnená horizontalita krajiny s nekonečnými riadkami viníc a tým druhým sú starobylé vínne pivnice, ktoré sa zakopávali do zeme a ich stropy podopierali rebrá oblúkových tehlových klenieb.

   Rebrová klenba ako archetyp vinárskych pivníc našla uplatnenie aj v modernom návrhu.

Rebrová klenba ako archetyp vinárskych pivníc našla uplatnenie aj v modernom návrhu.

Chuť vína v architektúre

Hoci sú jednotlivé prevádzkové celky priestorovo veľkorysé, z diaľky pozorovateľ vníma veľmi pokorne modelovaný objem. Svoju monumentalitu vinárstvo rozvinie až zblízka. Pôsobí však nevtieravo, takmer ako plynulé a najmä prirodzené pokračovanie procesu výroby vína od dozrievania viniča v pravidelných riadkoch vinohradu až po technologicky dokonalé spracovanie muštu na lahodný mok. Akoby architekti prepísali chuťovú mnohorakosť a vrstevnatosť vyrábaného vína do samotnej podoby vinárstva.

Situácia

Situácia

Amfiteáter ako bonus

Autori rozdelili areál do troch výškových úrovní a dvoch hlavných funkčných a logických celkov. Väčšiu časť samozrejme zaberá výrobno-expedičná časť, ktorá je cez výrobný dvor na severovýchodnej strane prepojená aj s kanceláriami. Do juhozápadného dvora, ktorý je určený pre verejnosť, vložili architekti atraktívny oblúk. Vytvorili tak nielen originálny amfiteáter priamo s výhľadom do rozsiahlych viníc, ale zároveň nasmerovali sklenenú fasádu degustačnej sály na najkrajší výhľad. Majiteľovi vinárstva vytvorili fantastické podmienky, ktoré dodajú ochutnávkam vína nezameniteľnú príchuť. Priaznivé klimatické podmienky umožnia využiť amfiteáter na rôzne typy kultúrnych aktivít – od komorných koncertov cez väčšie divadelné či hudobné predstavenia až po premietanie filmov v netradičnom letnom kine, to všetko samozrejme s možnosťou spojenia s kulinárskym a degustačným zážitkom.

Lokalitný program

Lokalitný program

Betón, drevo a víno

Vizuálne bohatá je aj vnútorná zóna pre zákazníkov. Konštrukčný systém je súčasnou citáciou archetypu vínnej pivnice. Spojenie do elegantných kriviek tvarovaného pohľadového betónu s drevenými lamelami podhľadov a ostatného zariadenia interiéru zase ponúka nevšedne prosté zázemie na rozsiahly vínny archív. A napokon tak, ako sa po naliatí do pohára začne rozvíjať skutočná chuť vína, tak si návštevníci môžu bez ohľadu na počasie vychutnať tento moment s nádherným výhľadom do krajiny pomedzi riadky viniča. Jedinou pomyselnou hranicou je len subtílna sklenená fasáda. Na zdravie!

Vinárstvo Lahofer

Miesto: Dobšice, južná Morava
Investor: Vinárstvo Lahofer
Architekt: Chybik+Kristof associated architects
Tím: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Hanin Al-Gibury, Karolína Holánková, Martin Holý, Vojtech Kouřil, Ondrej Mundl, Matěj Štrba, Zuzana Záthurecká
Projekt: architektonická štúdia
Návrh: 2015

Text: Mária Nováková, Dokumentácia: Chybik+Kristof associated architects

Článok bol uverejnený v časopise ASB.