asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva

Detail dvojitej prevetrávanej fasády administratívnej budovy Wallenrod

11.06.2014

Hlavným poznávacím znakom administratívnej budovy Wallenrod je vertikálna záhrada. Okrem zlepšenia akustických pomerov bolo prvoradým cieľom architektov vložiť medzi pracovné miesta a externé prostredie relatívne rušnej ulice v centre mesta medzivrstvu, a zároveň dostať ľudí do kontaktu so živou prírodou všade, kde to pôjde.

Základnú konštrukciu tvoria oceľové rámy kotvené do fasády, ktoré nesú priebežné kvetináče z antikora. Pred nimi sú umiestnené póroroštové lávky, ktoré umožňujú pohodlný prístup pri údržbe. Zasklenie sa realizovalo bodovo uchytávanými bezrámovými tabuľami skla.

Návrh fasády bol okrem požiadavky na pohodlnú údržbu vykonávanú nezávisle od prevádzky kancelárií obmedzený najmä tepelnotechnickými podmienkami v priestore zdvojenej fasády, kde rastú rastliny.

Záhradní architekti vyšpecifikovali medzné podmienky na prežitie rastlín – fasáda je vystavená južnému slnku, teda teplota sa môže pohybovať v rozpätí od –20 až do +42 °C, prúdenie vzduchu môže byť minimálne 0,5, maximálne 0,9 m/s a podobne. Týmto požiadavkám sa prispôsobili všetky súčasti fasády – medzery póroroštov, priestor medzi tabuľami skla, otvor na hornej hrane fasády, druh skla a pod. Všetko prešlo počítačovou simuláciou.



Rastliny sú umiestnené v štyroch kvetináčoch, ktoré sú situované po celej šírke fasády (20 m), vždy pod parapetmi okien kancelárií. Zavlažovanie a hnojenie je automatizované cez ventily na každej vetve, ktoré regulujú vlhkostné senzory.


Generálna údržba rastlín sa vykonáva na jeseň a je spojená s prečistením a prestrihaním. Okrem toho sa dvakrát ročne vykonáva priebežná kontrola a odburinenie. Náklady na údržbu rastlín predstavujú 2,1 % z celkových nákladov na údržbu budovy.

Detail: Dvojitá prevetrávaná fasáda



Okrem estetickej funkcie a pozitívneho vplyvu na pracovné prostredie vytvárajú rastliny v letných mesiacoch prirodzeným rastom tieň a tým pomáhajú externým žalúziám pri vytváraní tepelnej pohody v budove. Tak šetria náklady na jej chladenie. Naopak, v zimnom období po jesennom prestrihaní a prirodzenom odpadaní listov na časti rastlín prepúšťajú žiaduce slnečné lúče.

Viac o budove Business centra Wallenrod

Andrea Dingová, Ing. arch. Tomáš Šebo
FOTO: Architekti Šebo Lichý, ITB Develpoment

Článok bol uverejnený v časopise Správa budov.

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP